Slaget om Berlin - Hitlers endelige nederlag

Wandrups utvalgte: Instruktivt om Tysklands siste krampetrekninger

Adolf Hitler and Eva Braun at their coffee table during a vacation stay on Obersalzberg. Undated picture.  Adolf Hitler, Privat: Mit Eva Braun
Adolf Hitler and Eva Braun at their coffee table during a vacation stay on Obersalzberg. Undated picture. Adolf Hitler, Privat: Mit Eva Braun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MAGASIN: April 1945. Etter at Tyskland i juni 1941 forsøkte å invadere Sovjetunionen med tre millioner mann, hadde kjempen i øst slått kraftig tilbake.

Møysommelig hadde den røde arme drevet Hitlers tropper på tilbakemarsj etter å ha slått dem både i Stalingrad og Kursk og holdt stand i Leningrad.

16. april iverksatte Stalins offiserer Operasjon Berlin.

29. april gifter Hitler seg med Eva Braun i den beleirede hovedstaden. Dagen etter tar de livet av seg.

Russiske soldater angriper Reichstag og heiser sitt eget flagg. 8. mai har alle tyske styrker i Europa overgitt seg. Dette er tema for det ferske nummeret av serien Militære Operasjoner, skrevet av Peter Antill, en britisk historiker med krigføring som spesialområde.

Han har tidligere skrevet lignende hefter om Stalingrad og slaget om Kreta. Sammen med en dramatisk og lett tilgjengelig tekst, får du oversikter, kart, tidstavler og biografier, i tillegg til et sterkt og rikholdig billedmateriale.

Samtidig er et nytt magasin lansert i Sverige med tittelen (De största slagen under) Andra världskriget. Det nyeste nummeret (og femte i rekken) tar også for seg Berlins fall.

Mens det norske magasinet er mer konsentrert om temaet og et avgrenset tidsrom, Berlins siste dager, går svenskene bredere og mer generelt til verks og det brukes mer plass på store billedoppslag.

Uansett; som Anthony Beevor påviste i sin bok «Berlin - The Downfall 1945» (2002) innebar dette sluttoppgjøret noen av krigens mest blodige og bitre innslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer