Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slaget om Norden

Jan Guillou og tempelridderen Arn leder an svenskenes erobring av norske bokhyller.

Spør du bokkjøpere om de har hørt om svensken, dansken og nordmannen, er sjansen størst for at de har hørt om førstnevnte. Halvparten av de 15 mestselgende pocketbøkene i årets første uke er nemlig signert våre søte brødre og søstre.

Til sammenlikning er kun tre av bestselgerne skrevet av norske forfattere, blant dem Edvard Hoems kritikerroste «Mors og fars historie».

I tillegg er den danske forfatteren Carsten Jensen inne på lista med den godtflytende mursteinen «Vi, de druknede».

Det svenske forfatterlauget er anført, om ikke i hånd så i hvert fall i ånd, av den stadig mestselgende Stieg Larsson, og hans «Menn som hater kvinner». Første bind i kriminaltrilogien Millennium-serien ligger igjen helt på toppen av lista, og har til sammen hatt listeplassering i 41 av fjorårets 52 uker.

I tillegg har filmatiseringen av Jan Guillous serie om tempelridderen Arn Magnusson nok bidratt til å løfte machosvensken opp på topplistene. Til tross for lunkne kritikker, har middelalderdramaet trukket mange til kinosetene siden premieren 26. desember. 

Les Dagbladets anmeldelse av filmen.

Det er imidlertid det lille heftet «Kjøreboka 2008» som har gått flest ganger over bokhandlerdisken den første uka i skuddåret 2008.

Sammen med tredjeplassen «Værdagbok» for inneværende år, utgjør de to topptitlene et særs sesongavhengig førsteheat i kategorien generell litteratur.

Flere ser også ut til å lære hemmeligheten bak Rhonda Byrnes salgssuksess. I rekken av pseudofilosofiske amerikanske selvhjelpsbøker er «The Secret» siste og mest populære skudd på stammen. Den omdiskuterte tittelen markerer seg med en andreplass på listen over mestselgende sakprosabøker.

HVA VI EGENTLIG ØNSKET OSS: Det er de svenske forfatterne som selger best i Norge akkurat nå. Liza Marklund, Jan Guillou og avdøde Stieg Larsson har hele sju av femten titler på lista over mestselgende pocketbøker. Lista er årets første og viser hvilke bøker vi kjøpte og byttet til oss etter jula. Foto: HEIKO JUNGE / METTE RANDEM / SCANPIX
HVA VI EGENTLIG ØNSKET OSS: Det er de svenske forfatterne som selger best i Norge akkurat nå. Liza Marklund, Jan Guillou og avdøde Stieg Larsson har hele sju av femten titler på lista over mestselgende pocketbøker. Lista er årets første og viser hvilke bøker vi kjøpte og byttet til oss etter jula. Foto: HEIKO JUNGE / METTE RANDEM / SCANPIX Vis mer
FORTSATT HEMMELIG: Den omdiskuterte selvhjelpsbøka «The Secret» selger fortsatt godt i Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media