NY BIOGRAFI: Den nye biografien om Roald Amundsen er skrevet av Alexander Wisting, oldebarnet til Oscar Wisting, som var med på ekspedisjonen til Sydpolen i 1911. Her er ekspedisjonsmedlemmene samlet i Framheim ved Hvalbukta i Antarktis: Olav Bjaaland, Sverre Hassel, Helmer Hanssen, Amundsen, Hjalmar Johansen, Kristian Prestrud og Jørgen Stubberud. Foto: NASJONALBIBLIOTEKET
NY BIOGRAFI: Den nye biografien om Roald Amundsen er skrevet av Alexander Wisting, oldebarnet til Oscar Wisting, som var med på ekspedisjonen til Sydpolen i 1911. Her er ekspedisjonsmedlemmene samlet i Framheim ved Hvalbukta i Antarktis: Olav Bjaaland, Sverre Hassel, Helmer Hanssen, Amundsen, Hjalmar Johansen, Kristian Prestrud og Jørgen Stubberud. Foto: NASJONALBIBLIOTEKETVis mer

Slagsmålet som aldri fant sted

Imponerende ny biografi om Roald Amundsen.

ANMELDELSE: Oppgjøret mellom Hjalmar Johansen og Roald Amundsen etter det første mislykkede framstøtet mot Sydpolen i september 1911 får også sentral plass i denne biografien.

Forfatteren, Alexander Wisting, lykkes langt på vei å sannsynliggjøre at ingen slag falt da Hjalmar Johansen etter midnatt 17. september kom tilbake til Framheim med en frostskadet Kristian Prestrud som var mer død enn levende. Slagsmålscenen er markedsført av blant andre Kåre Holt, Ragnar Kvam jr og Arne Skouen.

I motsetning til Amundsen, som snørekjørte tilbake til basen åtte timer tidligere, hadde Johansen vendt om og ventet på den utkjørte Prestrud og uten tvil reddet livet hans.

Tilgang på dagbøker
Wisting har hatt tilgang til dagbøkene til samtlige som var med på sydpolekspedisjonen. Disse ble offentliggjort av Fram-museet tidligere i år. Ikke en eneste nevner at Amundsen angivelig slo først, for deretter å bli slått i bakken av Johansen. Alle beskriver imidlertid Johansens verbale utblåsing, som resulterte i at Amundsen nektet ham å bli med inn til Sydpolen.

STEINHARD EKSPEDISJONSLEDER? Roald Amundsen. Foto: NASJONALBIBLIOTEKET
STEINHARD EKSPEDISJONSLEDER? Roald Amundsen. Foto: NASJONALBIBLIOTEKET Vis mer

Det var Kåre Holt som i «Kappløpet» (1974) først omtalte det angivelige slagsmålet. Hans kilde var Johansens sønn. I et seinere brev, gjengitt i Wistings bok, skriver sønnen at Holts bok er blitt brysom for familien og at Holt har gått for langt i nedvurderingen av mennesket Amundsen.

Slagsmålet
I et brev fra Arne Skouen, skrevet på Dagbladets brevpapir i 1972 til Amundsen-biografen Einar Østvedt, skriver han at Per Johansen (H. J. s sønn) fortalte om slagsmålet da de to møttes i Stockholm under krigen.

Skouen skriver at Johansen - «rettlinjet som han var» - muligens var så skamfull over det som hadde skjedd at han unnlot å skrive det i dagboka, mens julingen han fikk, ble avgjørende for Amundsens forfølgelse av Johansen etterpå. For juling er farlig for «folk av Amundsens type - sånt glemmer de aldri.»

I Ragnar Kvam jr. s «Den tredje mann» skriver han at Helmer Hanssen, en annen ekspedisjonsdeltaker, en gang i tiden skal ha nevnt slagene som falt.

Slagsmålet som aldri fant sted

Wisting skriver at det i nyere tid er skapt en Amundsen-Johansen-myte, der fiksjon og realitet smelter sammen, der begge karaktermessig blir forenklet til lite troverdige skikkelser.

Imponerende verk
For Amundsen ble bruddet med Johansen selve bildet på den steinharde, hensynsløse ekspedisjonslederen som sendte en av sine menn like i døden, riktignok indirekte.

Wisting har skrevet et imponerende verk. Selv om innholdet for en stor grad er kjent, er dette et gledelig og spennende gjensyn med vår fremste polfarer.