Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum:

Slagsvold Vedum kaster seg inn i distriktsopprøret: - Starten på sentralisering av NRK

Mener endringene i NRKs distriktssendinger er en del av en utvikling hvor distriktene taper til fordel for Oslo og sentrale strøk.

DISTRIKTSSENDINGER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier de vil ta opp saken om NRKs omlegging av distriktssendingene med kulturministeren, i spørretimen på Stortinget. FOTO: NTB Scanpix
DISTRIKTSSENDINGER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier de vil ta opp saken om NRKs omlegging av distriktssendingene med kulturministeren, i spørretimen på Stortinget. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at NRK la om distriktssendingene for TV, har debatten rast. Mens NRK før hadde to distriktssendinger hver dag, en på femten minutter og en på fem minutter, er de nå redusert til fem minutter, tre ganger i løpet av kvelden.

Nå kaster også Trygve Slagsvold Vedum, leder av Senterpartiet, seg inn i debatten. Han er også kritisk til endringen i distriktssendingene.

- Nå blir det veldig kort og mer hendelsesnyheter, og det svekker sendingen i seg selv. Men over tid vil jeg tro det svekker distriktsredaksjonenes innslag til Dagsrevyen. Det har vært en av styrkene til NRK at distriktskontorene også har laget nyhetsstoff for hele landet, og ikke bare korte hendelsesnyheter, men også lengre innslag, sier Vedum til Dagbladet.

- Kommer til å bli et argument

Han mener dette er starten på en ytterligere sentralisering av distriktskontorene.

- I forrige periode ble distriktskontorene tappet for ressurser. Det er forståelig at det er kamp om ressursene i NRK, men over tid er jeg sikker på at det kommer til å bli et argument at man kan produsere de korte snuttene med færre folk og færre lokaliteter, sier Vedum.

Blant dem som har reagert er tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet, tidligere medlem av Kringkastingsrådet og nå Agenda Nord-Norges daglige leder, Roger Ingebretsen. Han uttrykte blant annet misnøye i en kommentar på Nordnorskdebatt.no. Til Dagbladet uttalte han at han mener det har vært en utvikling over tid hvor distriktene taper til fordel for Oslo og de sentrale strøk.

Det er Vedum enig i.

- Det er viktig å ikke bare ha korte hendelsesnyheter, men at du også kan løfte de lokale debattene, sier han.

Vedum sier de kommer til å utfordre kulturministeren på dette. Han presiserer at politikerne ikke skal legge seg opp i hvilke nyheter NRK skal velge å dekke, og at det er et redaktøransvar.

- Men NRKs samfunnsrolle er helt spesiell fordi det er hundre prosent finansiert av deg og meg, sier Vedum til Dagbladet.

- NRK har en utrolig viktig rolle som allmennkringkaster, og en av NRKs styrker er at de fortsatt har en desentralisert struktur, og lager brede og gode reportasjer fra hvert fylke, legger han til.

- Aldersdiskriminering

Organisasjonen Senior Norge er også sterkt kritisk. De mener omleggingen av distriktssendingene er aldersdiskriminering, siden det er seniorer som i hovedsak ser distriktssendingene. ​

Christin Engelstad, kommunikasjonssjef for Senior Norge, reagerte særlig på uttalelsene Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsdirektør for NRK, ga til Dagbladet i forrige uke. Da forklarte hun at bakgrunnen for omleggingen er at stadig flere bruker nett og mobil, og at for brukere under 60 år er mobilen viktigst.

- Jeg frykter at det er ungdomsdyrking som er grunnen til at de vil ned i aldersgruppene hvor det er størst konkurranse om TV-seerne. Jeg synes det virker som NRK ignorerer den gruppen seere de har flest av, og jeg mener dette er ren diskriminering. De sier til den aldersgruppen at «dere er uinteressante», sa Engelstad.

Flytter oppmerksomhet til mobil og nett

Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsdirektør for NRK, har avvist overfor Dagbladet at de bygger ned nyhetsdekningen i distriktene.

Hun preserte også at eldre seere er NRKs kjerneseere og at de er svært viktige for kanalen. Hun nevnte at eldre seere også er kvalitetsbrukere, og at hovedgrunnen til at de gjør endringen er at folk flytter sin oppmerksomhet til mobil og nett.

- Vi trenger å prioritere krefter til mer kvalitetsjournalistikk på alle plattformer dersom vi skal stå fram i en global konkurranse, sa Gynnild-Johnsen.

Hun sa at dette ikke betyr at de skal lage mindre innhold, men at de flytter oppmerksomheten til nett og mobil for å tilpasse seg nye medievaner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!