ETTER BOMBENE: Sivile forsøker å komme seg i sikkerhet etter at en bomba traff i Ghouta i forrige uke. Foto: AFP / NTB Scanpix
ETTER BOMBENE: Sivile forsøker å komme seg i sikkerhet etter at en bomba traff i Ghouta i forrige uke. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Borgerkrigen i Syria

Slaktehuset Ghouta

For et år siden ble bydelen Ghouta i utkanten av Damaskus erklært som en «sikker sone» av Russland, Iran og Tyrkia. Nå er det eneste som er sikkert i sonen at den ikke er sikker.

Kommentar
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den russiske presidenten Vladimir Putins forsikring om en «humanitær pause» i krigføringen i drabantbyen Ghouta fungerte bare delvis da den trådte i kraft fra klokka 09.00 tirsdag morgen. Det ble skutt bakke-til-bakke raketter, selv om bombingen fra lufta delvis stilnet i de fem timene den «humanitære pausen» skulle vare. Men det ble ikke opprettet noen humanitær korridor, der de opp til 400 000 livredde innbyggerne i drabantbyen kunne ta seg ut i sikkerhet. Grunnen er åpenbar:

- Ingen av familiene eller sivile har kommet ut av kjellerne fordi ingen stoler på regimet eller russerne, sier Nour Adam i Ghouta til avisa The Guardian.

Det blir mer og mer klart. De siste opprørerne mot president Bashar al-Assad i Syria skal nå bombes til støv, eller i det minste ut av sine posisjoner, i den prøvede bydelen Ghouta. Bombingen som er kraftig intensivert de siste ukene er trolig en forberedelse på en bakkeoperasjon, slik vi så da byen Aleppo ble tatt tilbake av regjeringsstyrkene i 2016. Alt tyder på at det blir et blodbad, selv om opprørerne etter planen skal være «mørnet» av bombinga. Midt i dette infernoet står - som vanlig - de sivile.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn