Slakter barnefilm

Animasjonsfilmen «Dronningens corgi» slaktes: - Dypt ubehagelig og på ingen måte passende for barn.

SLAKTES: Animasjonsfilmen «Dronningens corgi» har hatt premiere i Storbritannia, og slaktes fullstendig. Barnefilmen får blant annet kritikk for sine nikk til Donald Trump og hans historie med påståtte seksuelle overtramp. Video: Lionsgate Films Vis mer

Barnefilmen «Dronningens corgi» har i disse dager premiere i hjemlandet Storbritannia, men har fått en heller kjølig mottakelse hos anmelderne.

Filmen handler om de verdenskjente corgi-hundene til dronning Elizabeth. Som kjent er den britiske dronningen svært glad i hunder, og har hatt mer enn 30 corgier gjennom hele sin regjeringstid.

«Grab them by the puppy»

Animasjonsfilmen, som er laget av de samme folkene som sto bak den populære barnefilmen «Gnomeo og Julie», følger corgienes kamp for makten som «hoved-hund» ved det britiske hoffet. Kjente karakterer fra virkeligheten dukker også opp - deriblant dronning Elizabeth selv, og Donald Trump.

FAVORITT-CORGI: Filmen følger Rex, som er dronningens favoritt-corgi, fram til han havner i en internasjonal knipe etter å ha bitt Trump i skrittet. Foto: Skjermdump / Lionsgate Films
FAVORITT-CORGI: Filmen følger Rex, som er dronningens favoritt-corgi, fram til han havner i en internasjonal knipe etter å ha bitt Trump i skrittet. Foto: Skjermdump / Lionsgate Films Vis mer

Det er særlig framstillingen av Donald Trump som får det glatte lag av de britiske anmelderne. «Filmen er dypt ubehagelig og på ingen måte passende for barn», skriver The Independent sin anmelder, som gir filmen terningkast én.

- Dette er en måte å få alle de voksne som ser deres søte animasjonsfilm om en snakkende hund til å føle seg ukomfortable: bruk ordspillet «grab them by the puppy».

Det er karakteren Donald Trump som sier den aktuelle setningen i filmen. Det er et spill på den famøse videofilmen som skapte store overskrifter i 2016, der Trump snakker om hvordan han kan te seg rundt kvinner som en rik og kjent mann:

«Grab them by the pussy», sier Trump i videoen, eller oversatt til norsk: «Klå henne i skrittet».

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Biter Trump i skrittet

Filmen følger dronningens favoritt-corgi Rex, som havner i en aldri så liten internasjonal knipe etter å ha bitt den amerikanske presidenten i skrittet.

Det hører også med til historien at Rex prøver å rømme fra hunden til Melania Trump, Mitzi. Hun tar i bruk en rimelig aggressiv sjekketaktikk i forsøk på å vinne Rex' hjerte, og har liten forståelse av hva gjensidig samtykke går ut på.

- Ja, barnefilmen om corgier nikker gjentatte ganger til presidentens lange historie med påståtte seksuelle overgrep. Bortsett fra det blir han framstilt som totalt harmløs - bare kulturløs - der han vandrer rundt i gangene på Buckingham Palace, tar selfier og krever at teen blir byttet ut med Coca-Cola. Ingen del av rollen hans føles nødvendig, underholdende eller passende, skriver anmelderen.

Kokainavhengig hund

Det stopper heller ikke der. For Rex ender opp på et herberge for hunder, der de har sin egen undergrunns «fight club», og en egen eksotisk danser, Wanda. Det er også en hund som er avhengig av kokain med i filmen.

- Har vi det gøy, unger?, spør anmelderen med en sarkastisk undertone.

The Guardians anmelder er ikke stort mer sjenerøs, og gir filmen terningkast to: «Enhver halv-originalitet blir overdøvet. Selv om en passerende trans-karakter først virker å være et progressivt trekk, så hører de medfølgende «queen»-vitsene til i 1973», skriver anmelderen.

Nettstedet The List, som også gir filmen terningkast to, påpeker det samme:

- «Dronningens corgi» får blandingen feil, med dårlige sketsjer som normaliserer seksuelle overgrep og en ondskapsfull spøk myntet på en skjeggete «dronning». Barn blir kanskje ikke støtt, men bekymrede voksne kan godt føle at den smakløse humoren ikke er verdt de kleine spørsmålene i etterkant, skriver anmelderen.

Forsvarer filmen

Regissør Ben Stassen har gått ut i forsvar for filmen. Til den britiske nettavisa Metro sier han at de testet scenen med den omtalte Trump-replikken på en forhåndsvisning med noen amerikanske unger.

- Ikke en eneste unge forsto referansen til Trumps diskriminerende utspill. Alle de voksne gjorde det. Replikken er kanskje smakløs, men den er i hvert fall ikke upassende for barn, ettersom de ikke kjenner til hvor den kommer fra, sier han, og legger til:

- Jeg mener det ikke er en dårlig ting å ha scener i en familiefilm som kan bli lest på to forskjellige nivåer, av barna og deres foreldre. Den subtile reaksjonen fra dronningens karakter i filmen når den replikken blir sagt, er den reaksjonen jeg forventet fra foreldrene.

«Dronningens corgi» har norgespremiere 10. januar 2020.