Slakter BBCs pengesluk. Bruker én milliard på «såpesett»

Nytt «Eastenders»-sett får hard kritikk.

STORPROSJEKT: BBC bygger et toppmoderne filmsett til innspilling av tv-traveren «Eastenders». Foto: NTB Scanpix
STORPROSJEKT: BBC bygger et toppmoderne filmsett til innspilling av tv-traveren «Eastenders». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fasilitetene til den berømte britiske såpeoperaen «Eastenders» i er ferd med å rigges for framtida av BBC, skriver The Guardian. Serien tar for seg livet til en rekke familier og karakterer bosatt ved «Albert Square» i den fiktive bydelen Walford i Øst-London.

«Eastenders» har rullet jevnt og trutt i nesten 35 år, men ifølge The Telegraph har fallende lineære seertall kombinert med konkurrerende såpeserier som erobrer stadig nytt seerterreng, gjort at kringkasteren ser seg nødt til å legge betydelig innsats i å oppgradere serien. Blant annet ved å bygge et helt nytt Albert Square fra bunnen av.

- Uakseptabelt

Storprosjektet, som har fått navnet «E20», er ifølge britiske medier flere år forsinket, og etter en budsjettsprekk på rundt 300 millioner kroner, er prislappen havnet på hele 984 millioner.

«Uakseptabelt» og «ikke verdt det» er dommen fra britiske parlamentpolitikere som er svært kritiske til BBCs bruk av offentlige midler. Fundamentale feil har ledet til at såpeoperasettet har sprengt både tidsplan og budsjett, mener de, ifølge The Guardian.

Nye Albert Square er etter planen ferdig i mai 2023, fem år forsinket. BBC får blant annet kritikk for å ikke ha tatt høyde for hvordan splitter nye murbygninger vil se ut på skjermen sammenliknet med de slitte 80-tallsfasadene som seerne har sett på i tre tiår. Det har resultert i at BBC må bruke 40 millioner kroner på å «slite de ned», altså å få settbygningene til å se autentisk gamle ut, en prosess som alene kan ta 13 måneder.

- Konstant vedikehold

En knusende rapport feller BBC blant annet på følgende punkter, skriver BBC selv:

  • De har ikke klart å sette av nok midler til å takle uforutsette utgifter.
  • Kontraktforhandlinger ble seks måneder forsinket på grunn av diskusjoner om hva slags murstein som skal brukes til å bygge settet.
  • Designteam og produksjonsteam har ikke klart å bli enige om utforming.
  • BBC undervurderte prosjektets skala og kompleksitet.

Kringkasteren svarer på kritikken i en pressemelding. BBC hevder at det originale «Eastenders»-settet fra 1984 nå er å regne som uegnet. Det for gammelt og trenger konstant vedlikehold, skriver de.

- Det nye settet gir oss nye kreative muligheter til å utforske forskjellige historier og reflekterer det moderne Øst-London på en bedre måte.

BBC anerkjenner at «prosjektets kompleksitet» har ført med seg utfordringer som påvirker både kostnader og tidsbruk.

- Vi tar systematisk lærdom av dette og erfaringene skal brukes i tida som gjenstår, står det i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer