Slakter det norske folk

Bare 15 000 har sett «5 løgner» på kino. Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen mener forklaringen er at store deler av landet består av idioter – men får en kraftig smekk fra sin egen skuespiller.

– Min feil var at jeg hadde tillit til vanlige folk, sier Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen til Dagbladet.

Hans spillefilmdebut, «5 løgner», har fått en lunken mottakelse hos publikum etter fire uker på kino. Også kritikerne har vært tilbakeholdne. Krutzkoff er en lovprist kortfilm- og novellefilmregissør, og «5 løgner» var en storsatsing med 14 millioner i budsjett – med skuespillere som Pia Tjelta, Ulrikke Døvigen og Jon Skolmen i rollene. I går morges luftet regissøren sin frustrasjon på NRK P2s Kulturnytt, og modererer seg på ingen måte overfor Dagbladet.

– «5 løgner» er en liten perle av en film, men dessverre går det ikke an å lage intelligent, folkelig film i Norge, sier han og legger til:

– Det norske folk får kjøpe frossenpizzaen sin, stemme Ap og FrP og steike i sitt eget fett og åndelige tomhet.

Ulrikke Døvigen er langt fra enig i at filmen er en perle.

– Åndelige pygmeer

– Det er mange faktorer som spiller inn i forhold til at denne filmen ikke ble bra. Publikum er ikke en av dem, sier Døvigen.

Hun er overrasket over at en spillefilmdebutant kan komme med så bastante uttalelser.

– Tror han at han er utlært? Til og med ikke Bergmann ville sagt noe som dette.

Krutzkoff Jacobsen mener det finnes flere eksempler på norske filmer som har vært perler for svin.

Han mener «Tatt av kvinnen», som nå går godt på kino (23 000 på ei uke) ikke kan sammenliknes.

– Det er en middelklassefilm, og da går folk og ser på, sier han og fortsetter:

– Det er ikke middelklassen som er problemet. Resten av folket har derimot forfalt og blitt åndelige pygmeer. Jeg får betalt av staten for å være en ærlig kunstner, og da sier jeg det som det er.

Han sier at mellom 50 og 60 prosent av det norske folk ikke er mottakelige for seriøs film.

Folkekulturen er død

– Store deler av landet består av idioter. Det store skillet i Norge i dag går mellom dem som har tilegnet seg den borgerlige intellektualistiske kulturen, og de som ikke har det.

Den første gruppen er ifølge regissøren oppegående, intelligente folk som leser bøker og holder seg oppdaterte. Folkekulturen er død, mener han.

– Det interessante livet i dag består av den øvre middelklassen. De styrer og bestemmer i dette landet her, og nå vil jeg heller lage film av og for dem.

Filmens produsent, Anders Tangen, synes det er bra at Krutzkoff Jacobsen tør å være dårlig taper. Men han har et litt annet syn på dette med middelklassefilm.

– Neste gang må Lars kanskje lage en film som henvender seg til lavere middelklasse, slik at det trekker noen flere publikummere. Som produsent synes jeg Lars nå har laget en film for øvre middelklasse, sier Tangen.

– Hva? Han sier selv det er en folkelig film?

– Der synes jeg Lars tar feil.

SELVSIKKER: \'Fem løgner\' er en liten perle av en film, men dessverre går det ikke an å lage intelligent, folkelig film i Norge, sier Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.
SPILTE I FILMEN: - Det er mange faktorer som spiller inn i forhold til denne filmen, publikum er ikke en av dem, sier Ulrikke Døvingen, som hadde en rolle i filmen.