Slakter «Heimebane»-episode: - Helt på trynet

NRKs «Heimebane» får knusende kritikk for sin framstilling av Bygde-Norge i gårsdagens episode. - Engasjement er bra, sier NRK.

«SVIRÆV»: Gårsdagens «Heimebane»-episode bød på sterk kost. Her får stjernespiller Adrian Austnes (Axel Bøyum) ballen sparket i magen gjentatte ganger. Foto: NRK
«SVIRÆV»: Gårsdagens «Heimebane»-episode bød på sterk kost. Her får stjernespiller Adrian Austnes (Axel Bøyum) ballen sparket i magen gjentatte ganger. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndagens episode av «Heimebane» vekker reaksjoner i sosiale medier fra fotballmiljøet.

OBS! Denne artikkelen inneholder spoilere for «Heimebane» sesong to, episode tre.

I episoden reiser det fiktive laget Varg til bygda Nærelven for å for å spille kamp mot et lag i en lavere divisjon.

Her blir de møtt med en mildt sagt fiendtlig innstilling: ved ankomst utsettes spillerne for eggekasting, ukvemsord og en utstillingsdukke i Varg-drakt hengende fra et tre i en renneløkke.

Seinere blir trener Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) og toppspiller Adrian Austnes (Axel Bøyum) kidnappet, og Austnes blir utsatt for en spesielt brutal runde «sviræv» (en avstraffelsesmetode hvor offeret får bakenden beskutt med harde pasninger). Etter hvert blir han også utsatt for vold.

- Steg i feil retning

Kommersiell sjef (og eks-fotballspiller) Jan-Erik Aalbu i Norges Håndballforbund - er blant dem som har reagert på Twitter.

- Jeg har vært en ivrig følger av «Heimebane», men gårsdagens episode var et langt steg i feil retning etter min smak, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Fotballkommentator Kenneth Fredheim i Discovery synes også gårsdagens episode gikk for langt.

- Det jeg reagerer mest på, er framstillingen av Bygde-Norge. Den er helt på trynet. Her kommer et elitelag og skal spille mot et lag i lavere divisjon, i en slags «Piknik med døden»-bygd full av banjospillende tullinger, sier han til Dagbladet.

Det er stikk motsatt av virkeligheten, mener han.

- I virkeligheten er det folkefest og stor stas når større lag kommer og skal spille mot lag i lavere divisjon. Det virker som manusforfatterne har mistet kontakt med virkeligheten i både fotball- og Bygde-Norge, sier han.

Han understreker at han har vært stor fan av serien siden første sesong.

- Men her virker det som om behovet for å være sjokkerende og tabloid gikk foran. Da drukner også de viktige temaene serien tar opp.

- Ikke kvalitetssikra

Fotballkommentator Dag Solheim er også kritisk.

- Før første episode av «Heimebane»s andre sesong, gledet jeg meg til sesongstart. Ikke sesongstart i den norske fotballen, men i «Heimebane». Det tapte seg allerede fra den første episoden. Jeg irriterer meg over at det fotballmessige ikke er kvalitetssikret, sier han til Dagbladet.

Han nevner blant annet en lagbuss som ankommer fire timer før en kamp, og en topptrener som må i billettluka for å skaffe billett til datteren sin.

- Det er fiksjon, du skal lage drama som fenger alle, så det er bagateller. Men i går kulminerte det, med denne fullstendig meningsløse episoden om en cupkamp som ikke har rot i noe som helst, sier han.

Han beskriver handlingen i gårsdagens episode som dypt urealistisk.

- Supportere kidnapper en trener og en landslagsspiller og straffer dem fysisk, uten at politi eller lensmann involveres. Det har vel aldri skjedd i fotballens historie, sier han.

- Falt mange hakk

Han er også kritisk til tidligere episoder i den andre sesongen.

- I forrige episode sitter Helena Mikkelsen i et TV-studio rett før kampstart, og snakker en spiller ut av lagoppstillingen, mens han sitter i garderoben klar til å løpe ut og spille landskamp.

Heller ikke dette kunne skjedd i virkeligheten, mener Solheim.

- Er det sånn i alle dramaer, at jeg ikke kan tro på at det hvert fall er i nærheten av den verden vi lever i? Er det sånn NRK ønsker å framstille norsk fotball? Det irriterte meg, som fotballmann. At de lager en episode uten rot i noen form for virkelighet. «Heimebane» falt mange hakk for meg i går.

Han er likevel positivt innstilt til andre elementer ved serien.

- De tar tak i mange viktige temaer, som homofobi og kvinner som topptrenere. Dette er alvorlige, viktige temaer. Jeg elsker tematikken, sier han.

I det siste har imidlertid disse viktige temaene druknet i tull og tøys, mener han.

- Hvis fotballen skal ta «Heimebane» på alvor, må «Heimebane» ta fotballen på alvor.

- «Larger than life»

Serieskaper Johan Fasting og produsent Vilje Kathrine i NRK har blitt forelagt kritikken.

- I episode tre, i sesong to, har vi valgt å utfordre sjangeren, noe vi også gjorde ved flere anledninger i sesong én. Diskusjonen blant publikum speiler mye av diskusjonene vi hadde i produksjonen, skriver de i en e-post til Dagbladet.

De sier de forventet reaksjoner på denne episoden.

- Vi ser at noen er kritiske og andre liker det, men mest av alt opplever vi et engasjement. «Heimebane» er fiksjon, og vi tillater oss tidvis å være «larger than life» . Vi synes uansett at engasjement er bra, og vi gleder oss til flere debatter og mer engasjement på søndagene fremover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer