Maskorama

Slakter Maskorama-opptreden: -«Off beat»

Kulturredaktøren Cecilie Asker er klar på hvem som hadde kveldens desidert dårligste prestasjon.

HELDIGGRISEN. - Heldiggrisen traff ikke en eneste tone og lå «off key» og «off beat» hele veien, sier Cecilie Asker, kulturredaktør i Aftenposten. Foto: Fredrik Arff
HELDIGGRISEN. - Heldiggrisen traff ikke en eneste tone og lå «off key» og «off beat» hele veien, sier Cecilie Asker, kulturredaktør i Aftenposten. Foto: Fredrik Arff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Maskorama er jo først og fremst et underholdningsprogram, i motsetning til Stjernekamp, som jeg er stor fan av. Men man merker at det er klasseforskjell på dem som er artist og tydeligvis har sunget før, og dem som er kjent for noe annet.

Det sier Cecilie Asker, kulturredaktør i Aftenposten, som følger Maskorama med stor interesse.

KLASSEFORSKJELL: - Man merker at det er klasseforskjell på artistene og dem som er kjent for noe annet, sier kulturredaktøren. Foto: Astid Waller
KLASSEFORSKJELL: - Man merker at det er klasseforskjell på artistene og dem som er kjent for noe annet, sier kulturredaktøren. Foto: Astid Waller Vis mer

- «Off beat»

NRK-suksessen Maskorama er tilbake. Frosken, som fikk en toer på terningen av vår anmelder, var den første som måtte ta av seg maska. Bak den befant forlegger Arve Juritzen seg.

- Kveldens desidert dårligste prestasjonen var Heldiggrisen med ABBAs «Money, money, money». Han traff ikke en eneste tone og lå «off key» og «off beat» hele veien, sier Asker.

- Men det var underholdende likevel, fortsetter hun og legger til:

- Men viser det seg å være Oljefond-sjefen Nicolai Tangen er det jo greit, fordi han har jo andre talenter.

Det var Arve Juritzen som måtte forlate Maskorama, og han forteller hvordan det har vært å være med på showet. Reporter: Celina Morken. Video: Steffen Pettersen Vis mer

- Dårlig sang

- Det er ikke mange programmer der du kan framføre sang dårlig på TV og levere god underholdning. I årets sesong tror jeg at halvparten er artister eller skuespillere og resten er kjente folk fra andre steder. Det er nok minimum en sportsutøver og en politiker, tenker jeg.

Det tok litt tid før Asker ble revet med av Maskorama-bølgen.

- Den traff meg ikke helt i starten i fjor, jeg måtte skru litt om fra et program der musikalske prestasjoner er viktig, til et program som underholder på andre måter.

- Appellen med Maskorama er at vi alle får være med og leke Mikke Mus-detektivklubb og får gjette på hvem som gjemmer seg bak maskene.

AVSLØRT: Frosken var den første som måtte forlate «Maskorama». Her kaster han maska. Video: NRK Vis mer

Gjetter Marit Bjørgen

Erfaringsvis i slike programmer så er det nok en god sanger som vinner, mener Asker.

- Men det er nok minimum en sportsutøver og en politiker med.

- Havfruen var en ganske godt trent person, så jeg tenkte på Birgitte Skarstein, Marit Bjørgen eller Jørgine Funkygine Massa Vasstrand. Så tenkte jeg at Bamsen, som sang Taylor Swift, er Lise Børud eller Caroline Berg Eriksen, sier kulturredaktøren.

Kostymeskryt

Melodi Grand Prix-ekspert Inge Solmos dom over Maskorama-premieren er denne:

- For det første hadde vi nå et program som ikke var preget av corona. Det hadde publikum, som gjorde hele programmet mye mer levende. Samtidig var produksjonen enda bedre enn i fjor - og programleder Silje var strålende flott på scenen, sier Solmo.

- Kostymene var også veldig flotte - spesielt Dragen og Nøkken, legger han til.

- Hva synes du om sangprestasjonene?

- Grisen er ingen artist, svarer Solmo.

- Men jeg ble overrasket over Arve Juritzen, og lurte faktisk på om han var artist, fortsetter han.

SKRYT: Melodi Grand Prix-ekspert Inge Solmo sier han vil gi første episoden av Maskorma terningkast 5. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
SKRYT: Melodi Grand Prix-ekspert Inge Solmo sier han vil gi første episoden av Maskorma terningkast 5. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Gjetter Astri S

Solmo trekker videre fram Snømonsteret og Nøkken som to av deltakerne han mener utpekte seg som spesielt gode sangere.

- Om jeg skal gjette etter denne første episoden tror jeg Åge Sten Nilsen (Wig Wam) skjuler se bak Snømonsteret-kostymet og Astri S i Nøkkens, sier han.

At ikke alle deltakerne er profesjonelle sangere, mener Solmo ikke er viktig i et program som Maskorama.

- Nei, man må ikke være flink til å synge i dette programmet, i motsetning til f.eks. Melodi Grand Prix eller Stjernekamp. For meg er konseptet med Maskorama ren underholdning, og det dekker nok et behov hos mange ved å bare være fjollete, deilig og enkelt - og ved at det distanserer seg fra mye av alvoret man ellers får via nyheter, politikk eller fokuset på klima.

- Dette slår rett inn i en nerve folk har behov for å ved bare å kunne koble av med lett underholdning, sier Solmo.

Ingen «corona-tvang»

Han vil også gi produksjonen skryt for å fortsatt klare å fenge det norske folket, nå når «ikke alle er tvunget til å sitte hjemme som følge av coronanedstengingen i fjor».

- Dette ble jo en megasuksess i fjor, men da måtte folk se på enten de ville eller ei. At de har klart å videreutvikle konseptet til å fortsatt skape folks interesse, er godt gjort, mener han.

Samtidig mener han at nøkkelen til suksessen er at programmet både treffer unge og vokse.

- Det er en veldig familievennlig form for TV-underholdning, som nok virker samlende for barnefamilier. I tillegg engasjerer det til å drive etterforskning og gjetting om hvem som skjuler seg bak maskene. Programmet skaper nysgjerrighet, og er egentlig ganske fantastisk, mener Solmo.

Maskorama Les alle sakene her Foto: NRK

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer