Åpningen av Munchmuseet

Slakter Munchmuseet:
- Gardermoen er hyggeligere

Professor i arkitektur, Charles Alexander Booker og arkitekt og kommentator Gaute Brochmann slakter innsida av Munchmuseet. - Jeg har aldri opplevd noe som føles så billig som dette, sier Booker til Dagbladet.

MUNCH: Arkitektene Juan Herreros og Jens Richter fra Estudio Herreros svarer på spørsmål rundt kritikken av det nye Munchmuseet. Reporter: Kjetil Stoveland. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag var det duket for pressevisning av Munchmuseet i Bjørvika i Oslo. Museet ble høytidelig åpnet av museumsdirektør Stein Olav Henrichsen, byrådsleder Raymond Johansen og byråd Omar Gamal. For publikum åpner museet fredag.

Arkitekturen på det nye bygget har blitt heftig debattert i lang tid. Utsida av museet i aluminium har blitt sammenliknet med autovern. Dagbladets kommentator, Inger Merete Hobbelstad, skrev følgende i en kommentar:

- Plukk ned autovernet.

En av dem som også tidligere har reagert på eksteriøret er arkitekt og skribent i Morgenbladet, Gaute Brochmann.

Slakter innsida

Nå får også innsida slakt. Professor i arkitektur ved NTNU, Charles Alexander Booker, besøkte museet søndag, og ble ikke imponert av det han så. Han mener dørene, detaljene, gulvet og taket ser billig ut.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg har vært på bedre parkeringsplasser. Det er sannsynligvis det verste «offentlige ansiktet» for et nytt museum som jeg noensinne har vært på, skriver Booker i en kommentar på Facebook.

- Føles billig

Dagbladet kontakter Booker, og han utdyper kritikken. Han sier han ikke har sett hele museet, bare kafeen, foajeen og områdene rundt. Han mener det ser ut som «et generisk forretningslokale».

- Jeg har mye erfaring med museer, etter å ha besøkt museer i Skandinavia og Europa gjennom hele karrieren, og jeg har aldri opplevd noe som føles så billig som det nye museet, sier kunstprofessoren til Dagbladet.

Booker utdyper:

- Det virker som standardmateriale uten noen form for kvalitet eller gjennomtenkte uttrykk. Det likner på et kontorlandskap. Kantina på et kontor.

Han mener Munchmuseet ikke har noen robusthet for ettertida.

- For å si det sånn, nye skolebygg har gjerne bedre materialer og kvaliteter enn det nye Munchmuseet. De er mer gjennomtenkte.

Det spanske arkitektkontoret Estudio Herreros har tegnet signalbygget. Dagbladet møter de to arkitektene Juan Herreros og Jens Richter under åpningen av museet.

De to blir forelagt kritikken som har kommet. Herreros mener Munchmuseet ikke er en bygning som prøver å være luksuriøs.

- Det er en demokratisk åpen plass. Det er mer en plass for å komme å være, sier Herreros til Dagbladet.

Resten av svaret fra arkitektene kommer lenger ned i saken.

ARKITEKT: Juan Herreros er en av arkitektene bak det nye Munchmuseet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ARKITEKT: Juan Herreros er en av arkitektene bak det nye Munchmuseet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Kaldt og upersonlig

Gaute Brochmann er enig med Booker, og mener også innsida av museet er skuffende.

- Utsida har alle visst har vært trasig i noen år nå. Da jeg var på innsida av Deichmanske, for eksempel, eller Det nye Nasjonalmuseet, var det wow-opplevelser. Her var det tvert imot, sier Brochmann til Dagbladet og fortsetter:

- Det var kaldt. Upersonlig. Ganske ambisjonsløst. Det er tomme, store rom som minner mest om noe man kan forvente av en mellomstor flyplass et sted i Europa. Gardermoen er mye hyggeligere, mener Brochmann.

Arkitektene svarer

Av kritikken som tidligere har kommet om eksteriøret, sier Juan Herreros i Estudio Herreros at de forstår situasjonen.

- Vi mener vi har vært en del av det, og prøvd å gjøre vårt beste. Vi har vært i dialog og flere ganger endret prosjektet på grunn av reaksjonene. Man må se etter den beste balansen mellom meningene, budsjettet og stabiliteten. Resultatet for meg er at det er veldig godt balansert, sier Herreros.

Videre forteller han at intensjonen ikke er å lage noe spektakulært.

- Vi skal lage museum med et hjemlig innhold der folk skal ønske å være, sier Herreros.

Richter sier at arkitektene har lyttet til og deltatt i mange av diskusjonene om utformingen av museet.

- Selvfølgelig er dette eksponert for ulike meninger, og det er bra. Men vi ser fram til at alle folkene kan komme til bygningen, og gjøre opp sin egen mening, sier Richter til Dagbladet.

MUNCH: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen mener at åpningen av nye Munch er med på å løfte Oslo som en kulturdestinasjon. Reporter: Magnus Paus. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Uenig i kritikken

På spørsmål fra Dagbladet om museumsdirektør, Stein Olav Henrichsen er lei av debatten om utformingen av museet, svarer han:

- Jeg er veldig glad for debatten. Alt som har med Edvard Munch å gjøre, skaper interesse og engasjement. Veldig mye av det skaper kontroverser, sier Henrichsen.

Han mener det er bra at folk har forskjellige meninger om museet.

- Vi skal ikke ha et pent bygg med Edvard Munch. Det må være substans, tydelig og solid, sier Henrichsen.

Tidligere utviklingsbyråd i Oslo, Merete Agerbak-Jensen er uenig i kritikken fra Booker og Brochmann.

Hun mener eksteriøret av bygget gjør seg godt. Hun mener museet virker funksjonelt på innsida.

- Kunsten var fantastisk med Stenersen-samlingen øverst. Måten de presenterer kunsten på synes jeg var god. Munch fortjener dette bygget. Også andre samtidskunstnere, sier Agerbak-Jensen til Dagbladet og fortsetter:

- Det er en fin restaurant og en bar med flott utsikt på innsida. Det virket funksjonelt. Så gleder jeg meg til «The Mother» kommer på plass. Det kommer til å ramme inn bygget på en fin måte, sier Agerbak-Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer