Slakter norsk film

Aune Sand mener fortsatt at hans film «Dis - en kjærlighetshistorie» er et mesterverk. Nå slakter han norsk film, og gir oss pikante smakebiter fra sitt nyeste filmprosjekt «Dådyr».

Replikken «Måkene lettet og fløy utover vannet - som om de skjønte at vi ville være alene» fra Aune Sands film «Dis» fra 1995 kjemper med ni andre replikker om å bli tidenes norske filmreplikk.

-  Hva? Er det dette jeg konkurrerer mot? Da må det jo bli soleklar seier for meg, selv om dette langt ifra er min favorittreplikk fra «Dis», sier Aune Sand da vi forteller ham om konkurransen.

Død kalkun

Det er nå gått ti år siden filmen «Dis» ble vist for det norske filmpublikummet. Kinogjengere og anmeldere kjempet vekselvis med å kontrollere krampelatteren og å kontrollere raseriet over at filmen i det hele tatt hadde fått plass på kinoprogrammet.

Aune Sand er ikke i tvil om at filmen han lagde, var et mesterverk.-  Det ble en helt ny måte å oppleve film på. Det var et engasjement uten like. Da den aller siste visningen skulle holdes, det var i Horten, satte man opp tre ekstra busser som kjørte ned, for å få med seg filmen. Etter at filmen var ferdig, gikk publikum i høytidelig prosesjon hvor de bar en kiste med en død kalkun oppi, forteller Sand.

-  En død kalkun? Betyr ikke bare det at de gjorde narr av filmen din?-  Jeg mener at den innenfor sine rammer alltid har vært et mesterverk. Du gidder i alle fall å ringe meg ti år etterpå. Jeg har jo ikke gjort noe i mellomtida, sier Sand.

-  Usexy

Sand har ikke mye til overs for norsk film i dag, og mener bransjen er et eneste stort pengesluk som ikke makter å levere noe tilbake.-  Jeg har et inntrykk av at norsk film er usexy, uten gnist og glød. Det er de samme trynene som går igjen og igjen. Vi har jo heller ingen kvinnelige skuespillere som har noen seksuell appell, sier han og fortsetter:

DÅDYR: Aune Sand mener han lett vil vinne konkurransen om tidenes norske filmreplikk, og gir flere eksempler på replikker han mener kunne hevdet seg i Dagbladets konkurranse. Bildet av Sand og Olga Wolkova er hentet fra hans nye filmprosjekt «Dådyr». Det er usikkert når filmen får premiere. Foto: Eduardo Cortes
DÅDYR: Aune Sand mener han lett vil vinne konkurransen om tidenes norske filmreplikk, og gir flere eksempler på replikker han mener kunne hevdet seg i Dagbladets konkurranse. Bildet av Sand og Olga Wolkova er hentet fra hans nye filmprosjekt «Dådyr». Det er usikkert når filmen får premiere. Foto: Eduardo Cortes Vis mer

-  Jeg vet at det er en gjengs oppfatning at norsk film er blitt så bra. Men hvis man tar fram kalkulatoren og ser hvilket millionsluk disse filmene er, og hvor lite de spiller inn, så ser man hva vi sitter igjen med, sier en engasjert Sand, som selv ikke fikk pengestøtte til «Dis».

Han mener «Buddy» med Aksel Hennie, Pia Tjelta og Nicolai Cleve Broch var elendig.

-  Jeg så litt av «Buddy» på flyet en gang. Det ble altfor platt og kjedelig. Det var som skolefjernsyn fra NRK på 60- og 70-tallet. Og alle som har sett det, skjønner at det ikke er noe å få ereksjon av, fnyser Sand.

De eneste to norske filmene han har likt de siste åra, er «Aberdeen» og «Mongoland».-  «Aberdeen» synes jeg var enestående god. Hans Petter Moland har et filmspråk som er helt unikt - et fotavtrykk som er noe annet enn de som lager popkornfilm. «Mongoland» var først og fremst veldig befriende, forklarer Sand.

Perler

«Dådyr» er Aune Sands nye filmprosjekt - som bærer samme navn som et magasin han har lansert. Det er foreløpig usikkert når filmen kommer ut, men Sand gir oss en smakebit på en replikk fra filmen: «Jeg forguder stemmen, ansiktet, brystene. Når hun løper, gråter, elsker og ler. Hele livet har jeg ventet på å møte henne - å suge kraften fra skjødet hennes, og kjenne de myke lårene klemme seg sammen som trodde man at man var evigheten.»

-  Ikke dårlig at en gjøk som meg skriver noe så vakkert, hva? spør Sand.

-  Men hva er egentlig favorittreplikken din fra «Dis»?-  Det er «Synne hadde en sterk dragning mot tunneler». Den faller da rollefigurene Synne, spilt av Beate Halkjelsvik og Andreas, spilt av Einar Lund, kjører bil i Oslos gater.

Hvorfor liker du akkurat denne?-  Nei, det får bli en hemmelighet, avslutter Aune Sand.

MESTERVERK ELLER KALKUN? Aune Sand spilte selv hovedrollen i «Dis - en kjærlighetshistorie», som fikk terningkast en i VG, Dagbladet og Aftenposten - og null i Dagsavisen.