Slakter norsk presse

Den tyske forfatteren Hans Magnus Enzenberger slakter seks norske aviser i siste nummer av Samtiden. De har gjennom mange år bevist at de er overflødige og bør avskaffe seg selv, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Enzenberger studerte Aftenposten, Dagsavisen, VG, Dagbladet, Dagens Næringsliv og Klassekampen i fire uker i oktober 2001. I artikkelen «Verden skrumper på avispapiret» i siste nummer av Samtiden sammenlikner han avisenes utenriksdekning med seks europeiske aviser, og finner at de norske avisene er innadvendte, selvopptatte og ekstremt nasjonalt orienterte.

- De europeiske avisene er åpenbart kommet til den innsikt at verden utenfor er større enn deres eget land. Derfor står utenlandsnyhetene alltid på de første sidene. Med sin nasjonale navlebeskuelse inntar de norske mediene en besynderlig outsiderposisjon, skriver Enzenberger.

Forutinntatt

I dag er artikkelen utgangspunkt for et seminar med tittelen «Skrumper verden på avispapiret?» på Blindern.

Dagbladets kulturredaktør Eva Bratholm skal delta i debatten.

- Enzenberger har i mange år kommet med interessante betraktninger, men denne gangen er jeg skuffet. Han virker svært forutinntatt og blendet av stereotypier, sier Bratholm, som selv har studert avisene fra den samme perioden.

- Oktober 2001 er en av de månedene da norsk presse var mest interessert i verden rundt seg. Riktignok handlet det mye om terror, men det var jo det verden var opptatt av da. Jeg deler ikke Enzenbergers oppfatninger, og finner det vanskelig å forstå at han ikke har sett alt det utenriksstoffet som faktisk fins, sier Bratholm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer