Slakter NRK-dokumentar

NRK beskyldes for å ha laget en ukritisk PR-film til støtte for sin tidligere utenriksreporter Arne Fjørtoft.

Dokumentarfilmen «Paradismannen » handler om Arne Fjørtofts arbeid blant verdens fattige, og ble sendt på NRK forrige mandag.

Dokumentaren ble sendt etter at Fjørtoft har måttet tåle hard kritikk for pengerot i sin hjelpeorganisasjon Worldview International Foundation (WIF). 

- På mange måter var dette et PR-program for Fjørtoft. Det gir ham masse goodwill hos folk som ikke har forstått den knallharde kritikken hans organisasjon har fått for brudd på regnskapsføring, administrativt rot og manglende rapportering. Hvem andre, i tilsvarende situasjon, får slik PR? spør Jan Borgen, leder for Transparency International – en ikke-statlig vaktbikkje for habilitet og åpenhet i internasjonalt næringsliv.

– NRK presenterte et ubalansert bilde av en person og en organisasjon som har gjennomgått en gransking som påviste omfattende sammenblanding av bistand og forretningsvirksomhet i organisasjonen. Han fikk eksponere seg og sitt syn, uten at andres versjon av saken slapp til, sier Borgen.

Har vakt oppsikt
Borgen er ikke alene om kritikken
:

– Dokumentaren gir et veldig ensidig bilde. Vi driver fremdeles på med sluttoppgjøret med WIF, og jeg oppfatter programmet mer som et partsinnlegg i en diskusjon enn en dokumentar, sier fungerende Norad-direktør Ingunn Klepsvik til Dagbladet.

WIF mottok flere titalls millioner kroner i Norad-støtte i en periode. Etter omfattende granskninger måtte WIF betale tilbake en mindre del av støtten. Norad mener at det skal tilbakebetales rundt 160 000 dollar (over en million kroner) før saken er avsluttet fra Norads side.

Norad har også støttet produsent og regissør Sissel Thorsens selskap Fabula Media med penger, for å lage dokumentarfilmen om Arne Fjørtoft på NRK.

I SAMTALE: Tomm Kristiansen (t.v.) besøkte Arne Fjørtoft på Sri Lanka flere ganger under arbeidet med
«Paradismannen». Her er han og Fjørtoft i samtale. Foto: Fra «Paradismannen» på NRK
I SAMTALE: Tomm Kristiansen (t.v.) besøkte Arne Fjørtoft på Sri Lanka flere ganger under arbeidet med «Paradismannen». Her er han og Fjørtoft i samtale. Foto: Fra «Paradismannen» på NRK Vis mer

Ekteparet Sissel Thorsen og NRK-journalist Tomm Kristiansen (intervjuer og kommentarstemme) avviser kritikken. De ser på filmen som et portrett av Fjørtoft, ikke en dokumentar om granskingen av ham.

– Vi ville lage et portrett av en mann med mange nyanser. Da granskingen av ham begynte, valgte vi å ta med en bit om den, fordi vi mente den bidro til bildet. Det som kom fram i Norads gransking, gjorde ikke resten av det Arne Fjørtoft har gjort noe dårligere. Det er ikke sånn at helten alltid er perfekt, sier Thorsen.

– Vi fant ut at enten måtte vi lage en dokumentar med utgangspunkt i denne rapporten, eller så måtte vi gjøre som vi hadde tenkt og lage et portrett av Arne Fjørtoft. Vi bestemte oss for det siste. Vi ventet til rapporten var klar og konfronterte ham med resultatet, sier Tomm Kristiansen.

Vennskap

Kristiansen og Thorsen kjente ikke Fjørtoft før de fikk ideen til filmen under en reportasjetur. Siden er forholdet, ifølge Thorsen, blitt tettere. Kristiansen oppfatter ikke vennskapet som nært. – Jeg er ingen omgangsvenn av Arne Fjørtoft, sier han.

- Han var i bryllupet deres i Cape Town?- Det var et stort bryllup. Han var her samtidig, i Sør-Afrika, i Cape Town, og jeg syntes det var hyggelig å invitere ham, sier Kristiansen.

Film på is

Da Kristiansen og Thorsen i 2002 ble kjent med at Norad gransket Fjørtoft, utsatte de filmen til konklusjonen var klar. Men Thorsen fortsatte sitt samarbeid med Fjørtoft gjennom et av hans selskaper, Young Asia Television (YA TV). For NRK lagde hun en serie i 16 deler med arkivopptak fra YA TV, tilrettelagt for norske seere.

– Så vidt jeg vet er Fjørtoft ute av YA TV nå. Han har ikke med den daglige driften å gjøre. Det hadde han heller ikke da jeg var der. Pengene som ble overført til YA TV som kompensasjon for arkivmaterialet, ble betalt direkte fra NRK. Jeg fikk Norad-støtte, sier Thorsen.

Ifølge Thorsen hadde hun og ektemannen gjort alle de opptak som ble vist i «Paradismannen» mandag – med unntak av det oppsummerende intervjuet – etter at granskingen var ferdig.

– Vi kunne lagd filmen ferdig da og skyndet oss for å få den ut, uten å nevne granskingen. Men da ville filmen kommet i en periode der dette virkelig var en stor sak. Vi kunne ikke late som om granskingen ikke var der. Det ville blitt veldig, veldig rart, sier Thorsen. 

Dagbladet har ikke lyktes i å nå Arne Fjørtoft for kommentar.

ROSER FJØRTOFT: Sri Lankas president Chadrika Bandaranaike er en av mange som snakker varmt om Arne Fjørtoft i NRK-dokumentaren «Paradismannen».
KRITISK: Ingunn Klepsvik i Norad.