Slakter NRK-hemmelighold

NRK nekter å fortelle hvor mye penger de har brukt på serien «22. juli». Et tiår med hemmelighold kan bygge på en feil, mener jusprofessor.

DRAMASERIE: NRKs dramaserie «22. juli» hadde premeire søndag 5. januar. Hva serien har kostet får Dagbladet ikke vite. Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener NRKs avslag bygger på en uriktige forståelse av loven. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt, Norges fremste ekspert på offentlighetsloven, mener NRK i en årrekke kan ha tilbakeholdt informasjon basert på en feiltolkning av loven. NRK avviser kritikken.

Nylig var det premiere på NRKs dramaserie «22. juli». Serien er tatt godt imot av publikum og anmeldere - også her i Dagbladet. Fortellingen om terrorangrepet i 2011 er en av årets storsatsinger fra NRKs dramaavdeling.

Da NRK selv annonserte prosjektet i 2017, skrev de at budsjettrammen var på over 70 millioner kroner. Dagbladet ønsker å se nærmere på NRKs pengebruk, og søkte i slutten av desember om innsyn i utgiftene knyttet til serien.

Forespørselen ble kontant avvist av NRK.

- Opplysningene du har bedt om, knytter seg til redaksjons- og programvirksomheten i NRK. Dokumenter som inneholder slike opplysninger, har ingen krav på å få innsyn i, slo dramasjef Ivar Køhn i NRK fast overfor Dagbladet - to år etter at NRK selv hadde gått ut med budsjettrammen for «22. juli».

- Kan kreve innsyn

Avslaget får jusprofessor Jan Fridthjof Bernt, forfatteren av boka «Offentleglova», til å reagere. Han viser til at NRK er skattefinansiert og omfattet av offentlighetsloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer