Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slakter NRKs kommersielle virksomhet

Tjener ikke penger.

MILLIONUNDERSKUDD: NRK Aktivum gir blant annet ut «Himmelblå» på dvd, men tjener ikke penger totalt sett på virksomheten. Nå får de kritikk av Riksrevisjonen. FOTO: NRK
MILLIONUNDERSKUDD: NRK Aktivum gir blant annet ut «Himmelblå» på dvd, men tjener ikke penger totalt sett på virksomheten. Nå får de kritikk av Riksrevisjonen. FOTO: NRK Vis mer

|||(Dagbladet.no): Ved siden av å ha inntekter fra lisens har NRK opprettet datterselskapet NRK Aktivum, som skal stå for kommersiell utnyttelse av statskanalens produkter (dvd, bøker, lydbøker osv.).

Hensikten er at overskuddet til NRK Aktivum skal tilbakeføres til NRK, for å bidra til programproduksjonen.

Problemet er at NRK Aktivum ikke tjener penger. Nå stiller Riksrevisjonen spørsmål ved om selskapet drives ut fra forutsetningene Stortinget har bestemt.

Kritiserer departementet
- Etter Riksrevisjonens vurdering er det økonomisk lite tilfredsstillende at NRK ikke har hatt bedre avkastning på de verdiene som ligger i sekundærutnyttelse av NRKs produksjon, heter det i en pressemelding.

Riksrevisjonen kommer med kritikken i sin årlige rapport om eierstyringen i statlige selskaper. Blant annet vises det til at en kapitalutvidelse gjennomført i 2006 kan oppfattes som en subsidiering av NRK Aktivum - altså stikk i strid med det som var intensjonen ved å opprette det kommersielle selskapet.

Riksrevisjonen påpeker også manglende åpenhet i lisensberegningen, og at det har vært laber aktivitet i Kontrollutvalget for kommersielle tjenester.

- Det kan stilles spørsmål ved om Kultur- og kirkedepartementet som eier av NRK og som regulator på kringkastingsområdet har fulgt opp dette på en god nok måte, heter det i rapporten.

3,7 mill i underskudd
Administrerende direktør Bjørn Suhrke i NRK Aktivum er svært uenig i konklusjonen fra Riksrevisjonen. Han viser til at NRK Aktivum overførte 85 millioner kroner til NRK i fjor, som vederlag for kommersiell utnyttelse av deres produkter.

- Riksrevisjonen har valgt å se bort fra dette, og har dermed en veldig snever definisjon av verdiskapning, ser Suhrke.

Han mener et vanlig kommersielt selskap med avkastningskrav aldri kunne ha betalt NRK så mye for rettigheter. NRK Aktivum hadde et underskudd på 3,7 millioner kroner i fjor.

- Vi har hatt noen år med feilslåtte investeringer og vanskelig marked, og 2009 blir nok ikke noe bedre.

- Kommer dere til å gjøre noe annerledes som følge av Riksrevisjonens konklusjon?

- Vi får jo diskutere med departementet i hvilken grad de vil organisere ting annerledes. Men først og fremst mener jeg dette er et bokføringsspørsmål, og at den forretningsmodellen vi har i dag er fornuftig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media