Slakter ny Erling Borgen-dokumentar

«Rettferdig» te - en bløff?

(Dagbladet.no): Det er ingen hemmelighet at arbeidsforholdene ved kaffe- og teplantasjer i utviklingsland tidvis har vært svært tøffe, og flere av oss har derfor valgt å punge ut litt mer for såkalte «rettferdige» produkter.

Men er egentlig fairtrade-merket kaffe og te så rettferdig som vi liker å tro?

Dette er gjenstand for en ny krangel mellom filmskaper Erling Borgen og Fairtrade Norge - ikke-kommersiell sertifiseringsstandard som jobber for å sikre te- og kaffebønder en mer rettferdig pris for råvarene de produserer.   

- Skjevt bilde

I kveld sender Brennpunkt på NRK «Den bitre smaken av te», som tar for seg arbeidsforholdene på Fairtrade-sertifiserte teplantasjer i Sri Lanka, India og Kenya. I dokumentaren, som er laget av Erling Borgen og danske Tom Heinemann, kommer det fram at Fairtrade ikke utgjør noen stor forskjell sammenliknet med tradisjonelle teplantasjer.

Te-arbeiderne sliter blant annet med dårlig helse og lav lønn. De hevder også at merprisen forbrukerne i vesten betaler for rettferdige produkter ikke kommer dem til gode.

Nå reagerer organisasjonen på hvordan de blir framstilt i dokumentaren:

- Vi opplever at målet med programmet er å vise at Fairtrade ikke er noe bedre enn de andre aktørene i teindustrien. At Fairtrade ikke fører til bedre forhold for tearbeidere i Sri Lanka og India.

SKJEV FRAMSTILLING:
Fairtrade mener at Borgen har en skjev framstilling av av organisasjonen i «Den bitre smaken av te». FOTO: HEIKO JUNGE/ SCANPIX
SKJEV FRAMSTILLING: Fairtrade mener at Borgen har en skjev framstilling av av organisasjonen i «Den bitre smaken av te». FOTO: HEIKO JUNGE/ SCANPIX Vis mer

- Det mener vi er galt, sier Ragnild Hammer, daglig leder i Fairtrade, til Dagbladet.no.

Under åtte prosent 

Fairtrade kom tidligere idag med en pressemelding som kritiserer Borgens dokumentar:

- Heinemann og Borgen har besøkt plantasjer der
i gjennomsnitt under åtte prosent av omsetningen skjer via Fairtrade,
skriver daglig leder Ragnhild Hammer i en pressemelding.

Hammer reagerer på at framstillingen av arbeidsforholdene på plantasjene blir stående igjen som eksempler på Fairtrades handel med fattige te- og kaffebønder.

Hun påpeker at Heinemann og Borgen også unnlater å vise forbedringer og fremskritt som faktisk er gjort på plantasjene som blir framstilt i dokumentaren.

Blir ivaretatt

Dokumentarsjef i NRK Vibeke Haug mener at Fairtrade blir ivaretatt i Borgens dokumentar. Hun presiserer at NRK har vært i dialog med organisasjonen gjennom hele arbeidsprossen:

Slakter ny Erling Borgen-dokumentar

- Fairtrade kommer godt til orde og blir ivaretatt i denne dokumentarfilmen. Borgen har ikke gjort en ensidig skildring av Fairtrade. Filmen handler heller ikke bare om Fairtrade, men også om arbeidsforholdene i tradisjonelle teplantasjer, sier hun til Dagbladet.no.

Haug synes kritikken kommer i seneste laget:

- Jeg opplever at de hele tiden har sagt at de føler seg redelig behandlet, og synes det er pussig at de kommer med denne kritikken på premieredagen.

Hammer stiller seg uforstående til Haugs påstand om tidspunkt for kritikken:

- Vi har helt tydelig kommunisert både til Erling Borgen flere ganger og senest til NRK under et møte torsdag at dokumentaren har en skjev og ufullstendig framstilling av Fairtrade, sier Hammer.

Et lite stykke Norge

Erling Borgen dokumentarfilmer har også tidligere vært gjenstand for debatt.

I dokumentarfilmen «Et lite stykke Norge» fra 2006 beskyldte han Aker Kværner for å ha delaktig i fangetorturen på Guantanamo, fordi firmaet leverte strøm og vanntilførsel til amerikanernes base på Cuba.

Selv om NRK hadde delfinansiert filmen med 250.000, nektet de å sende dokumentaren til Borgen.

Statskanalen begrunnet da avslaget ut fra presseetiske hensyn. TV 2 valgte derimot å sende filmen.

«Den bitre smaken av te» er den tredje filmen i serien «Flip the coin», et samarbeidsprosjekt mellom Borgen og Tom Heinemann som handler om globalisering. De to andre filmene er «Kringsatt av fiender» om prinsesse Ragnhilds ektemann Erling Lorentzen foretninger i Brasil, og «Et tårn av løfter» om Telenor og Ericssons utbygging av mobilmarkedet i Bangladesh.

TØFFE FORHOLD: Her fra en teplantasje i Limuru, Kenya.
KJENT MERKEVARE: Fairtrade-merket er et kjent merkevare for alle som er opptatt av rettferdig handel. Her er internasjonal direktør Harriet Lamb.