Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slakter ny NRK-satsing: - Blir deprimert

Dagbladets litteraturanmelder får støtte fra profilerte poeter, som mener at NRKs nye diktsatsing er en skandale. 

IKKE PÅ LISTA: Verken Bertrand Besigye (til venstre) eller Kolbein Falkeids dikt er å finne på lista over de 100 beste diktene i NRK-programmet «Dikt & forbannet løgn». Begge mener at lista er mangelfull, og setter spørsmålstegn ved juryens kompetanse. Foto: Berit Roald / Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE PÅ LISTA: Verken Bertrand Besigye (til venstre) eller Kolbein Falkeids dikt er å finne på lista over de 100 beste diktene i NRK-programmet «Dikt & forbannet løgn». Begge mener at lista er mangelfull, og setter spørsmålstegn ved juryens kompetanse. Foto: Berit Roald / Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en skandale at det ikke er flere nålevende diktere i denne kåringen, sier en oppgitt Fredrik Wandrup, forfatter og litteraturanmelder i Dagbladet.

Oppgittheten skyldes NRKs store diktsatsing, «Dikt & forbannet løgn», der oppgaven er å kåre Norges beste dikt gjennom tidene.

En ekspertgruppe har trukket fram 100 dikt som skal danne grunnlag for konkurransen. Det er denne lista Wandrup mener er svært mangelfull.

Les Fredrik Wandrups kommentar her: Lyrikkskandale

Lista over gamle og avdøde diktere

Anmelderen har finlest listene til konkurransen og kommet fram til at 57 norske poeter er med på lista.

24 av kandidatene er representert med mer enn ett dikt.

Den mangeårige litteraturanmelderen savner en rekke betydelige lyrikere på lista, og lister opp kjente navn i fleng, blant dem Andre Bjerke, Ivar Aasen, Rudolf Nilsen, Herman Wildenvey, Claes Gill, Kolbein Falkeid, Arild Nyquist, Jon Fosse, Tristan Vindtorn og Lars Saabye Christensen.

- Det er en skandale at navn som dette ikke er med når man skal kåre «Norges beste dikt», sier Wandrup.

REFSER NRK-LISTE: Dagbladets hovedanmelder Fredrik Wandrup. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REFSER NRK-LISTE: Dagbladets hovedanmelder Fredrik Wandrup. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han stiller også spørsmål ved om enkelte av de navnene som er med på lista fortjener en plass i kåringen, på bekostning av viktigere poeter som er utelatt.

- Viser at de ikke er eksperter

Dagbladets hovedanmelder får støtte av Bertrand Besigye, som er en av poetene Fredrik Wandrup mener er forbigått.

- Det er beklagelig at de såkalte ekspertene er så lite oppdaterte på nålevende poeter. Det skrives mye flott poesi i dag som er på høyde med alt som er skrevet tidligere, sier Besigye.

IKKE PÅ LISTA: Lars Saabye Christensen.
Foto: Tor G. Stenersen / Scanpix
IKKE PÅ LISTA: Lars Saabye Christensen. Foto: Tor G. Stenersen / Scanpix Vis mer

Han savner både eget navn og flere av navnene Wandrup nevner. Og kommer med krass kritikk av at flere nålevende poeter ikke er nevnt.

- Det betyr at ekspertene bak denne lista egentlig ikke er eksperter. Det blir nesten som å kalle seg musikkekspert uten å høre på musikk som lages i dag, og bare høre på 50- og 60-tallsmusikk, sier han.

Falkeid: - Blir litt deprimert

Kolbein Falkeid er en annen poet som burde ha fått plass på lista, ifølge Wandrup.

Falkeid blir opprørt da Dagbladet leser opp Wandrups oppramsing av lyrikere som er utelatt fra NRKs topp 100-liste. Han savner i likhet med Dagbladets kommentator en rekke navn, og reagerer på at 24 poeter er representert med mer enn ett dikt.

- Jeg blir litt deprimert når jeg hører at man kan utelate så mange fine, opplagte navn, og samtidig ta med flere dikt av andre poeter, sier Falkeid, som setter spørsmålstegn ved juryens kompetanse.

IKKE PÅ LISTA: Harald Sverdrup.

Foto: Rolf M. Aagaard / Aftenposten 
IKKE PÅ LISTA: Harald Sverdrup. Foto: Rolf M. Aagaard / Aftenposten  Vis mer

- Den generelle vurderingen er veldig dårlig. At de for eksempel har droppet Harald Sverdrup, som er en opplagt representant for det beste i norsk lyrikk, smaker verken fugl eller fisk, mener Falkeid.

- Burde hatt flere dikt

Dagbladet har vært i kontakt med alle de tre ekspertene bak den opprinnelige lista, og ingen av dem mener at samtidsdiktere blir forbigått i konkurransen.

Eirik Vassenden skriver i en sms til Dagbladet at det vanligvis er for mange samtidige tekster på slike lister, og legger til:

- Ellers er en liste med bare 100 enkeltdikt altfor kort. Helst burde slike lister inneholde mange flere, minst 1000 dikt, og helst burde man lage dem på nytt hele tiden.

IKKE PÅ LISTA: Herman Wildenvey.
Foto: NTB arkiv / Scanpix
IKKE PÅ LISTA: Herman Wildenvey. Foto: NTB arkiv / Scanpix Vis mer

Trond Haugen er glad for at lista skaper debatt.

- Det var en redaksjonell føring på at utvalget skulle fordeles på de ulike kategoriene. Det skaper ulike begrensinger som gjør det vanskeligere. Men det ville vært en skandale om en slik liste ikke ble opplevd som en slags skandale. Det er bare bra at det blir opplevd som et utvalg som kan problematiseres. Det vitner om et engasjement for poesien og enkeltdikt, sier han til Dagbladet.

Ingen av dem svarer på uttalelsene om at lista vitner om at det ikke er eksperter som står bak.

NRK om juryen: - Svært kompetente fagfolk

Prosjektleder for «Dikt & forbannet løgn» i NRK, Arild Jonsjord, er ikke overrasket over kritikken fra Wandrup, Besigye og Falkeid.

- Selvfølgelig vil det komme kritikk mot utvalget, det er helt naturlig, og spør du tre andre er det sikkert andre poeter de ville hatt med, skriver Jonsjord i en mail.

Han avfeier kritikken mot de tre jurymedlemmene, og mener at få er mer kompetente enn Vassenden, Grøtta og Haugen til å vurdere hele den norske poesien fram til vår tid.

- Dette er tre svært kompetente fagfolk som steller med poesi daglig i sitt arbeid, påpeker Jonsjord.

IKKE PÅ LISTA: Jon Fosse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
IKKE PÅ LISTA: Jon Fosse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Vil ha engasjement

På spørsmål om hvorfor 24 poeter på topp 100-lista er representert med flere dikt, svarer prosjektlederen følgende:

- Vi ba juryen velge ut enkeltdikt som står ut, uavhengig om de hadde med et dikt av denne forfatteren fra før. Ville A-ha bare hatt med én sang på Norges topp 100 i popmusikk?

Avslutningsvis skriver Jonsrud at han synes det er kjempefint at «Dikt & forbannet løgn» skaper debatt.

- Vi vil jo ha engasjement rundt dette. Og alle må gjerne komme med innspill om hvordan utvelgelsen kunne vært gjort på en annen måte. Dette blir jo ikke siste kåring i NRKs regi, lyder oppfordringa fra prosjektlederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!