Slakter pengedryss til forfattere

Anne B. Ragde er forbanna over at etablerte forfattere får nærmere 600.000 kroner i støtte. Nå åpner Det litterære Råd for å evaluere systemet.

- FORKASTELIG: Anne B. Ragde har selv meldt seg ut av Forfatterforeningen fordi hun misliker at etablerte forfattere blir tildelt stipend. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
- FORKASTELIG: Anne B. Ragde har selv meldt seg ut av Forfatterforeningen fordi hun misliker at etablerte forfattere blir tildelt stipend. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag offentliggjorde Kulturdepartementet hvilke kunstnere som har vært så heldige å bli tildelt penger fra Utvalget for statens stipend og garantiinntekter.

I 2011 skal det deles ut 222 millioner kroner til alle kunstområdene. Noen av disse pengene går til etablerte forfattere som selger godt med bøker.

Det gjør Anne B. Ragde forbanna.

- Jeg syns måten stipendene blir utdelt på er helt forkastelig. Det skulle blitt utdelt etter behov. En annen ting er at folk faktisk tar det i mot.

- Premiering Ragde meldte seg i sin tid ut av Forfatterforeningen fordi hun mente stipendordningen var urettferdig.

- Jeg fikk stipend da jeg var blakk, men jeg ville ikke funnet på å ta det i mot i dag. Det virker som om stipendene brukes som en slags premiering, sier Ragde, som ifølge skattelistene hadde en inntekt på 2,2 millioner kroner i 2009.

En av de etablerte forfatterne som nå har blitt tildelt stipend, er Carl Frode Tiller.

For sin roman «Innsirkling» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2007, og romanen ble også hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer