Slakter pengedryss til forfattere

Anne B. Ragde er forbanna over at etablerte forfattere får nærmere 600.000 kroner i støtte. Nå åpner Det litterære Råd for å evaluere systemet.

- FORKASTELIG: Anne B. Ragde har selv meldt seg ut av Forfatterforeningen fordi hun misliker at etablerte forfattere blir tildelt stipend. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
- FORKASTELIG: Anne B. Ragde har selv meldt seg ut av Forfatterforeningen fordi hun misliker at etablerte forfattere blir tildelt stipend. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag offentliggjorde Kulturdepartementet hvilke kunstnere som har vært så heldige å bli tildelt penger fra Utvalget for statens stipend og garantiinntekter.

I 2011 skal det deles ut 222 millioner kroner til alle kunstområdene. Noen av disse pengene går til etablerte forfattere som selger godt med bøker.

Det gjør Anne B. Ragde forbanna.

- Jeg syns måten stipendene blir utdelt på er helt forkastelig. Det skulle blitt utdelt etter behov. En annen ting er at folk faktisk tar det i mot.

- Premiering Ragde meldte seg i sin tid ut av Forfatterforeningen fordi hun mente stipendordningen var urettferdig.

- Jeg fikk stipend da jeg var blakk, men jeg ville ikke funnet på å ta det i mot i dag. Det virker som om stipendene brukes som en slags premiering, sier Ragde, som ifølge skattelistene hadde en inntekt på 2,2 millioner kroner i 2009.

En av de etablerte forfatterne som nå har blitt tildelt stipend, er Carl Frode Tiller.

For sin roman «Innsirkling» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2007, og romanen ble også hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.