Slakter pengedryss til forfattere

Anne B. Ragde er forbanna over at etablerte forfattere får nærmere 600.000 kroner i støtte. Nå åpner Det litterære Råd for å evaluere systemet.

- FORKASTELIG: Anne B. Ragde har selv meldt seg ut av Forfatterforeningen fordi hun misliker at etablerte forfattere blir tildelt stipend. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
- FORKASTELIG: Anne B. Ragde har selv meldt seg ut av Forfatterforeningen fordi hun misliker at etablerte forfattere blir tildelt stipend. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

I dag offentliggjorde Kulturdepartementet hvilke kunstnere som har vært så heldige å bli tildelt penger fra Utvalget for statens stipend og garantiinntekter.

I 2011 skal det deles ut 222 millioner kroner til alle kunstområdene. Noen av disse pengene går til etablerte forfattere som selger godt med bøker.

Det gjør Anne B. Ragde forbanna.

- Jeg syns måten stipendene blir utdelt på er helt forkastelig. Det skulle blitt utdelt etter behov. En annen ting er at folk faktisk tar det i mot.

- Premiering Ragde meldte seg i sin tid ut av Forfatterforeningen fordi hun mente stipendordningen var urettferdig.

- Jeg fikk stipend da jeg var blakk, men jeg ville ikke funnet på å ta det i mot i dag. Det virker som om stipendene brukes som en slags premiering, sier Ragde, som ifølge skattelistene hadde en inntekt på 2,2 millioner kroner i 2009.

En av de etablerte forfatterne som nå har blitt tildelt stipend, er Carl Frode Tiller.

For sin roman «Innsirkling» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2007, og romanen ble også hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.

Nå blir Tiller tildelt 190.000 kroner årlig i tre år, altså 570 000 kroner totalt.

Beholder pengene Forfatteren har forståelse for Ragdes kritikk, og er enig i at stipendene burde gå til forfattere som virkelig trenger det.

Men han kommer ikke til å si fra seg noen av pengene.

- Det har jeg ikke vurdert. Arbeidsstipendet gir meg den forutsigbarheten jeg er avhengig av for å skrive så bra jeg mener jeg kan skrive. Med tre unger, leilighet og lån, så er det fryktelig vanskelig uten stipend, forklarer Tiller.

Bruker tre år I 2009 hadde Tiller en inntekt på 576 000 kroner, ifølge skattelistene.

Tiller forteller også at han fikk inn om lag 550.000 i royalties for «Innsirkling 2», noe som var langt mer enn for den foregående boka.

FORSTÅR KRITIKKEN: Men forfatter Carl Frode Tiller kommer ikke til å si fra seg stipendet. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
FORSTÅR KRITIKKEN: Men forfatter Carl Frode Tiller kommer ikke til å si fra seg stipendet. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

- Men jeg bruker mellom tre og fire år på hver bok. Jeg jobber nå med «Innsirkling 3», og inntektene fra den forrige boka danner altså min økonomiske basis for de neste årene, sier Tiller.

- Statlig beslutning Stein Versto, leder i det Litterære Råd i Forfatterforeningen, er med på å innstille hvilke forfattere som bør få statens kunstnerstipend.

Han viser til retningslinjene for utdelinga når han hører kritikken til Ragde.

- Der står det eksplisitt at inntekten til søkeren ikke skal telle. Det er en statlig beslutning. Jeg forstår at det kan virke rart, men bildet er nyansert, sier Versto.

Vil evaluere Versto peker på at flere forfattere må ta seg fri fra sitt vanlige arbeid for å skrive, og er dermed avhengig av ekstra støtte. I tillegg bruker mange lang tid på å skrive en bok, og da vil ikke alltid inntekten fra den forrige boka strekke til, mener Versto.

- Men hadde det vært nyttig å også ta hensyn til inntekt når pengene skal fordeles?

- Jeg kan godt tenkte meg å være med på en diskusjon om det. Men det er en misforståelse hvis noen tror at forfattere vasser i penger som resultat av stipendtildelinga. Sannheten er at mange forfattere har en inntekt langt under gjennomsnittet, sier Versto.