Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Abid Raja

Slakter Raja: - Han burde skjønt det

Venstres Abid Raja avviser at «brun propaganda» var referanse til nazisme. - Oppfattes som i grenselandet til løgn, sier retorikkekspert.

MØTTE PRESSEN: Venstres Abid Raja beklager til alle som føler seg støtt av begrepet «brun propaganda» da han møtte pressen på Gardermoen onsdag. Men han lover nye oppgjør hvis Siv Jensen (Frp) fortsetter med ord som «snikislamisering». Vis mer

- Du kan ikke vri deg unna at brunt er en kobling til nazisme.

Det sier Kjell Terje Ringdal, førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania, om Venstres Abid Rajas selvkritikk for bruken av begrepet «brun propaganda».

Raja møtte onsdag morgen pressen på Gardermoen. Da beklaget han og sa han at han heller burde brukt ordet «fremmedgjørende retorikk».

- De som har følt seg støtt av det begrepet, har jeg ingen problemer med å si at jeg er lei meg til, sa Raja til pressen.

Han sa også at han er overrasket over at folk i Frp er blitt såret av utsagnet. Det burde han ikke være, sier Ringdal, som hørte deler av pressekonferansen.

- Han burde skjønt det. Hvis du kaller noen brun, må du regne med at noen tror du mener at de er nazister. Det han gjør nå, er en dobbel retorisk baklengssalto, og han lander litt dårlig, sier Ringdal.

Han sikter til at Raja også i går kom med en beklagelse gjennom et Facebook-innlegg, der han skrev at det aldri har vært hans hensikt å kalle Frp-ere nazister.

- Enkelte tolker «brun propaganda» til Hitler og nazisme. Fargesetting til propaganda og Hitlers brune skjorter var aldri - ALDRI - i mine tanker, men som en referanse til fargen og grumset i måten retorikken serveres, skriver politikeren.

- Livsfjernt

Men det har Kjell Terje Ringdal vanskelig for å tro på.

- Jeg kan ikke tenke meg at det var noe annet enn nazisme han hadde i tankene, sier retorikkeksperten.

FANTASI: Abid Raja hevder at bruken av ordet «brun» var en «referanse til fargen og grumset i måten retorikken serveres». - Det er i hvert fall metaforisk fantasifullt, sier Kjell Terje Ringdal (bildet) om Rajas argumentasjon. Foto: Høyskolen Kristiania
FANTASI: Abid Raja hevder at bruken av ordet «brun» var en «referanse til fargen og grumset i måten retorikken serveres». - Det er i hvert fall metaforisk fantasifullt, sier Kjell Terje Ringdal (bildet) om Rajas argumentasjon. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

Han reagerer på at Raja beskriver det som «fjernt» for ham at «brun propaganda» kunne tolkes opp mot nazisme.

- Å si at det er fjernt, er livsfjernt. Det går ikke an å si. Han har vært krystallklar på at Frp bedriver brun politikk. Da må han skjønne at alle vil tenke at det er en kobling til nazismen.

Ifølge Ringdal er det en ærlig politisk oppfatning å mene at Frp bedriver fremmedfrykt og islamofobi, og kalle det for «brun propaganda». Men når Raja nå tar avstand fra begrepsbruken, taper han på det, mener førstelektoren.

- Jeg tror de fleste vil riste på hodet over at han trekker seg fra det som var en klar politisk mening. Det oppfattes som i grenselandet til løgn, sier Ringdal.

- Hvis du skal bygge retorisk troverdighet må du stå på det du mente. Eller så må du unnskylde deg. Eller så må du finne på et bedre tilbaketog enn det han gjør nå. Det han gjør nå er ullent.

Da Raja møtte pressen onsdag, oppfordret han journalistene til å undersøke hvor ofte ordet «brun» er brukt som en generell beskrivelse av «grums» i samfunnsdebatten.

PÅ GARDERMOEN: Abid Raja ble møtt av et stort pressekorps da han onsdag kom hjem fra reise i Etiopia i forbindelse med jobben som stortingsrepresentant. Foto: NTB scanpix
PÅ GARDERMOEN: Abid Raja ble møtt av et stort pressekorps da han onsdag kom hjem fra reise i Etiopia i forbindelse med jobben som stortingsrepresentant. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kan «brun» brukes som en generell beskrivelse av grums?

- Da er han i ferd med å finne opp en ny forståelse av et etablert begrep. Det er fantasifullt. Men jeg tror at mange med meg ikke tror at han virkelig mener det, sier Ringdal.

Retorikkeksperten mener Abid Rajas beklagelse har en alvorlig konsekvens:

- Dette tilbaketoget, det at han liksom blir overrasket over at folk ikke skjønte hva han mente, bidrar til en skepsis til politikere og deres språk. At politikere kan vri seg unna og si at «det var ikke det jeg mente». Det er alvorlig.

SVARER: Frp-leder Siv Jensen sier at Venstre må ta konsekvensen hvis de ikke kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet. Vis mer

Seint ute

Jens Kjeldsen, retorikkprofessor ved Universitetet i Bergen, mener det er problematisk i et troverdighetsperspektiv at det gikk så lang tid før Raja avviste at «brun propaganda» var en referanse til nazisme.

Det var overfor NRK fredag at Abid Raja for første gang sa at Frp sprer «brun propaganda». I samme sak koblet Frp's innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim begrepet til nazisme.

- Det er jo påpekt av blant annet folk fra Fremskrittspartiet og journalister at denne referansen blir oppfattet som en referanse til nazisme. Derfor forekommer det noe overraskende at reaksjonen først kommer nå, sier Jens Kjeldsen til Dagbladet.

- Fra et retorisk synspunkt er det alltid et stort problem hvis noen kommer med en unnskyldning eller forklaring etter lengre tid. Da framstår det som om den ikke er ektefølt, men derimot framtvunget. Det ville vært hensiktsmessig å oppklare misforståelsen umiddelbart.

REGJERINGSKONFLIKT: Statsminister Erna Solberg kommenterte i dag den eskalerende konflikten mellom regjeringspartnerne FrP og Venstre. Hun mener Venstrepolitiker Abid Raja tar feil i sine karakteristikker av retorikken til FrP. Video: Eivind Senneset Vis mer

- Er det plausibelt at Raja ikke innså at «brun» er en referanse til nazisme?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Men for de fleste mennesker er det en ganske vanlig metafor å si «brun» og «brunbeising» i sammenheng med innvandringskritikk, rase og høyreradikal politikk, og da betyr det noe bestemt, sier Kjeldsen.

- Jeg er ikke inne i hodet til Abid Raja, men jeg kan si at for meg og mange andre er det veldig overraskende hvis han ikke har opplevd at «brun propaganda» betyr nazistisk propaganda.

Grums

Raja skriver på Facebook at bruken av ordet brun var «en referanse til fargen og grumset i måten retorikken serveres».

Kjeldsen mener politikeren ved et enkelt retorisk grep kunne ha unngått debatten om nazikoblinger:

- Å bruke «brun» som en metafor på «skitten» er mer uvanlig enn å bruke «brun» som en metafor på en helt bestemt politisk ideologi. De mest nærliggende ordene å bytte til, er skitten retorikk, mørk propaganda eller skitten propaganda, foreslår retorikkprofessoren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media