Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slakter «Rockheim Hall of Fame»

Musikkeksperter rister på hodet over de 15 nominerte til «Rockheim Hall of Fame».

- SMERTE: Marit Larsen er leder for nominasjonskomiteen for «Rockheim Hall of Fame». Hun måtte selv gi slipp på noen artister hun veldig gjerne ville hatt med på listar.  Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
- SMERTE: Marit Larsen er leder for nominasjonskomiteen for «Rockheim Hall of Fame». Hun måtte selv gi slipp på noen artister hun veldig gjerne ville hatt med på listar. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Disse 15 har blitt nominert til «Rockheim Hall of Fame», den første av sitt slag i Norge.

I løpet av sommeren skal en jury på 100 personer finne fram til hvilke fem av disse 15 som skal hedres med en egen plass på Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock.

Men reaksjonene til Musikk-Norge lar ikke vente på seg.

Jørgen Roll, festivalgeneral for Norwegian Wood, rister på hodet over juryens arbeid.

- Du kan ikke splitte «De fire store», Jokke og Lars Lillo er med, men ikke Michael Krohn og Raga Rockers eller og Dumdum Boys og Kjartan Kristiansen. Her har ikke nominasjonskomiteen gjort jobben sin. Og hvor er Saft, Flying Norwegians og Pussycats?

- Skandale For å bli nominert til «Rockheim Hall of Fame» må artistene ha debutert for minst 25 år siden (1986), og de må bidratt til utvikling og utbredelse av norsk populærmusikk.

Roll synes en slik liste blir å sette epler opp mot pærer - og har selv vanskelig for å velge fem av lista på 15.

- Jeg klarer to på strak arm, man kommer hvertfall ikke utenom Alf Prøysen og a-ha.

Journalist og musikkjenner Arild Rønsen stiller seg også uforstående til at Kjartan Kristiansen ikke er på lista.

- Dette er en skandale. Det er noen som ikke har brukt hodet når de har satt opp denne lista. Når jeg tenker på rockeband i Norge, så kommer Dumdum boys på nummer én, to og tre, og så kommer resten. Og det er jo Kjartan som har laget alle låtene. Han er den som har gjort mest for norsk pop og rock, sier Rønsen.

- En gåte Roll og Rønsen er ikke alene om å reagere.

ETTERLYSES: Kjartan Kristiansen i Dumdum Boys og Wannskrækk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERLYSES: Kjartan Kristiansen i Dumdum Boys og Wannskrækk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladets lesere etterlyser også i kraftige ordelag Raga Rockers og Dumdum Boys. Det samme gjør musikkansvarlig i Nordlys, Egon Holstad.

- Dette er noe av det dummeste jeg har sett på lenge. At Michael Krohn fra Raga Rockers og Kjartan Kristiansen fra Dumdum Boys ikke er med, er en gåte av «bigbangske» dimensjoner, sier Holstad.

- På bærtur Holstad reagerer også på at Anne Grete Preus har blitt prioritert.

- Hvis Preus sin solokarriere, som forøvrig ikke starta før i 1988, er viktigere enn Krohn og Kristiansen, så er de helt på bærtur. Men norsk rock- og popmusikk har ikke vært preget av kvinnfolk i like stor grad som mannfolk, sier Holstad.

Sven Ove Bakke, musikksjef i Dagbladet, savner Erik Bye.

- Det er umulig å være helt bastant her. På ett tidspunkt kommer alle navnene inn på den lista. Jeg kan heller ikke se noe galt med lista på de 15 nominerte - bortsett fra at jeg savner Erik Bye der.

Han har fem klare favoritter.

- De fem som bør være de første i «Rockheim Hall of Fame» er: Wenche Myhre, a-ha, Åge Aleksandersen, Arne Bendiksen og Mari Boine.

- Sterke stemmer Marit Larsen har ledet nominasjonsutvalget på syv stykker, og har vært forberedt på framtidig kritikk. Det har også vært uenighet innad i gruppa, forteller hun.

- Denne lista representerer synet til syv mennesker, og vi har alle sterke stemmer. Men komitéen skal byttes ut etter to år, så toget har ikke gått for noen, sa Larsen til Dagbladet etter pressekonferansen.

Larsen ser det på som en ære å kunne lede utvalget, og håper selv å kunne komme med på lista en dag. Men hun innrømmer at det ikke har vært en enkel oppgave å plukke ut de 15, og har selv måttet gi opp noen av sine favoritter.

- Smerte - Jeg har ikke vært forbanna, men jeg har jo en veldig lidenskap for musikk. Det har vært smerte, sier Larsen, som ikke vil røpe hvilke av de 15 hun argumenterte sterkest for.

ETTERLYSES: Vokalist i Raga Rockers, Michael Krohn. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
ETTERLYSES: Vokalist i Raga Rockers, Michael Krohn. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

Petter Myhr, direktør for Rockheim, har også vært forberedt på at navn skulle bli etterlyst.

- Men jeg vil være uenig hvis det blir kritikk av de som er med. Alle disse er velkvalifiserte, sier han.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling