Slakter Sunes museum

Den nye utstillingen på Nasjonalgalleriet setter sinnene i kok.

-  Vår historie er blitt betydelig amputert. Det er maleren Karl Erik Harrs reaksjon etter å ha sett nymonteringen av Nasjonalgalleriets samling, som åpnet for noen uker siden.

-  Dette var jo akkurat som jeg fryktet, sier Harr, som er spesielt kritisk til den nye plasseringen av Munchs malerier, som nå vises spredd rundt i utstillingen:

-  Mesterverk som «Syk pike» og «Vår» er nå plassert i et lite kabinett i stedet for i Munch-salen, det er en skam. Den samme uretten er også blitt begått mot Harald Sohlberg, fortsetter Harr:

-  Sohlberg er kuttet opp og vises litt her og der. «Vinternatt i Rondane» henger mye dårligere nå enn det gjorde tidligere. Han er vår største landskapsmaler og hadde fortjent en bedre behandling, sier Harr.

«Idiotisk»

At samtidskunst nå henger sammen med klassikerne er heller ikke særlig vellykket, ifølge Harr.

Han mener de nye og gamle maleriene «slår hverandre i hjel».

-  At for eksempel Arne Malmedal henger sammen med I.C. Dahl hører ikke noe steds hjemme, sier Harr. Malmedal selv er enig i deler av Harrs kritikk.

 FÅR KJEFT: Nasjonalmuseets direktør Sune Nordgren har gitt Nasjonalgalleriet en «ekstrem forvandling». Det har vakt rabalder blant kunstnere. Foto: Sveinung Uddu Ystad
FÅR KJEFT: Nasjonalmuseets direktør Sune Nordgren har gitt Nasjonalgalleriet en «ekstrem forvandling». Det har vakt rabalder blant kunstnere. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

-  Jeg er til dels svært kritisk til denne nymonteringen, særlig til de tematiske grepene som er gjort. Det er et idiotisk påfunn at «Syk pike» er plassert i et trangt og lite rom hvor temaet er sykdom. Det er tilnærmet skandaløst. Maleriene i det rommet er praktfulle hver for seg, men sammenstillingen er svært uheldig. Jeg er også skeptisk til oppsplittingen av Munch. Jeg har selv hatt stor glede av det rommet, og at det er fjernet vil bli et stort savn, sier Malmedal.

Karl Erik Harr har tidligere vært i debatt med Sune Nordgren om disse spørsmålene, men føler ikke at direktøren har gitt ham tilstrekkelige svar.

«Arrogant leder»

-  Sune Nordgren svarer ikke på spørsmålene mine om hva som har skjedd, men kjører på med sitt. Han har en arrogant lederstil, er Harrs konklusjon.

Dagbladet var i går i kontakt med Sune Nordgren, men han ville ikke kommentere kritikken.