Slakter Ullmann

BERLIN (Dagbladet): Blodet spruter når Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) slakter Linn Ullmanns roman «Før du sovner». «En lærebok i plapring,» mener Tysklands mest prestisjetunge kulturorgan om boka.

«Alt er så deilig vemodig her», lyder tittelen på anmeldelsen. «Dette er gjentakelsenes roman. Gjentakelsene er de fremste kjennetegn,» innleder litteraturprofessoren Heinrich Detering og bruker begrepet fem ganger bare i første avsnitt.

«Stadig sterkere avslører den antatte familiehistorien seg som et kompendium i likegyldighet, en lærebok i plapring,» skriver FAZ.

Når Linn Ullmann beskriver en rekke mislykkede selvmordsforsøk, mener FAZ at det handler om banale imitasjoner av scener fra Woody Allens familiehistorier. Men hos Ullmann velter enhver realistisk historie og havner ut i det groteske.

Anmelderen mener at det er nødvendig å være litt kjent i Oslo for å kunne følge med i geografiske beskrivelser. «Den som er fremmed i byen, har heller ikke etter lektyren den ringeste forestilling om den.»

Det skrivende og magesure konversasjonsleksikonet fra Frankfurt-avisa levner ikke Linn Ullmann noen ære for hennes «banaliserende imitasjoner». «Kunstgrepene i denne boka tjener ikke andre formål enn å være fiksjonen av nittiåras roman.»
Og slik lyder den professorale avskjedshilsen: «Forfatterinnen er for øvrig datter av Liv Ullmann og Ingmar Bergman og er en kjent journalist i Norge. Det kan være at bestselgeromdømmet som hennes familiehistorie blir tildelt i øyeblikket, kommer takket være denne auraen og håpet om å kunne erfare noe intimt fra store kunstneres liv. Håpet bedrar. Dette plapreriet har like lite å gjøre med livet som det har å gjøre med kunst.»

TYSK SLAKT:: Den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung er lite begeistret for Linn Ullmanns roman.