Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slakter «useriøs» Dagens Næringsliv-artikkel

- Det burde få alarmen til å ringe i en avis.

SKRIVER OM RIKINGHELSE: Onsdag hadde Dagens Næringsliv en åtte sider lang reportasje om helse og kosthold på trykk. I reportasjen snakker ett av intervjuobjektene om en amerikansk klinikk som «kurerer kreft», uten at påstanden blir bevist eller kommentert av fagpersoner. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Faksimile / Dagens Næringsliv
SKRIVER OM RIKINGHELSE: Onsdag hadde Dagens Næringsliv en åtte sider lang reportasje om helse og kosthold på trykk. I reportasjen snakker ett av intervjuobjektene om en amerikansk klinikk som «kurerer kreft», uten at påstanden blir bevist eller kommentert av fagpersoner. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Faksimile / Dagens Næringsliv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Råkostkurs med stjernekokk, helsetur til nær 90.000 kroner og froskegift rett i blodet. Norges rikeste har aldri vært sunnere».

Slik starter DN Magasinets artikkel «Det Grønne Skiftet», som sto på trykk i forrige uke.

Saken handler om lokalprodusert mat, grønn føde og den amerikanske privatklinikken Hippocrates. Et opphold skal koste 90 000 kroner, og et tre ukers opphold skal innebære total omlegging av kostholdet.

Flere av Norges best bemidlede mennesker har tatt turen over Atlanteren til klinikken. I DN skryter samtlige uhemmet av oppholdet og det klinikken kan utrette.

Ifølge et av intervjuobjektene, Mille-Marie Treschow, kan klinikken også kurere kreft.

- Hippocrates har veldig gode resultater, de kurerer kreft, sier hun.

- De har fått inn veldig mange mennesker som er gitt opp av leger, noen er blitt kurert og andre har fått mange flere år igjen å leve.

Gjennom den åtte sider lange artikkelen stilles det ikke spørsmål ved klinikkens troverdighet eller kreftpåstanden. Det får flere framtredende eksperter til å reagere kraftig.

- Veldig uheldig Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket uttaler seg i reportasjen.

Der stiller han seg kritisk til en omtalt behandlingsmetode som involverer froskegift, men som ikke har noe med Hippocrates-klinikken å gjøre.

Til Dagbladet sier Madsen at DN ikke ba ham om å kommentere påstanden om at Hippocrates-klinikken kurerer kreft.

- Det er veldig uheldig at det kommer på trykk. Jeg skulle ønske at jeg hadde fått kommentere det. Sånne type uttalelser skal man være veldig forsiktig med, sier fagdirektøren.

Han forteller at han har pasienter som har kreft, og som kaster bort mye tid og krefter på uvirksom behandling. Derfor mener Madsen at DN har en forpliktelse til å gi en balansert framstilling av en slik påstand.

BLE IKKE SPURT: Steinar Madsen i Legemiddelverket uttaler seg i DNs reportasje, men ble ikke bedt om å kommentere påstanden om at Hippocrates-klinikken kan kurere kreft. Foto: Legemiddelverket
BLE IKKE SPURT: Steinar Madsen i Legemiddelverket uttaler seg i DNs reportasje, men ble ikke bedt om å kommentere påstanden om at Hippocrates-klinikken kan kurere kreft. Foto: Legemiddelverket Vis mer

- Jeg synes det burde få alarmen til å ringe i en avis. De burde jo i hvert fall ta kontakt med denne Hippocrates-klinikken, og hørt hva som ligger bak utsagnet. De burde også ha snakket med en som er ekspert på for eksempel kreft og kosthold.

Dagens Næringsliv erkjenner overfor Dagbladet at påstanden om at Hippocrates-klinikken kurerer kreft ikke burde ha stått uimotsagt på trykk.

Kritisk Leder Stein Sundstrøm i Norsk onkologisk forening har ikke lest artikkelen i DN, men syns det virker uheldig og useriøst at avisa skriver om en klinikk på denne måten.  

- Det er mye rart ute i den alternative verdenen, men det er stort sett useriøse ting, basert på profitt og myntet på betalingvillighet, sier Sundstrøm.  

Han tror ikke det er mulig å komme unna slike behandlingstilbud.  

- For mange er det vanskelig å godta at man har en uhelbredelig kreftdiagnose. Folk setter seg i gjeld for å reise ut til slike steder, uten at det gir resultater. 

- Ganske drøyt Steinar Aamdal er forsker ved Oslo Universitetssykehus.

Han har lest DNs reportasje, og tror få pasienter tar utsagnet om krefthelbredelse på alvor.

- Jeg tror pasienter stort sett er ganske fornuftige, og ser urimeligheten i denne påstanden. At man på tre ukers kur skal kurere kreft med mat synes jeg høres veldig spesielt ut. Jeg har ikke sett noen publikasjoner som har antydet det, sier Aamdal, som beskriver det som «ganske drøyt» at en slik påstand får stå på trykk uimotsagt.

- Burde DN ha gjort noen andre grep i denne reportasjen?

- Det står mye om helse i avisene, om enkle løsninger på kompliserte helseproblemer. Det skaper bare usikkerhet, sier forskeren, som tror utsagnet får stå uimotsagt fordi «folk synes det er ganske useriøst».

Tidligere leder av Norsk onkologisk forening, Andreas Stensvold, sier til Dagbladet at man må være veldig forsiktig med å sette slike påstander på trykk.

- Jeg skulle gjerne sett bevis for de påstandene, at de kan kurere kreft. Kritisk journalistikk må man alltid drive, sier Stensvold, som er tydelig på at DN burde kontaktet både klinikken og fagpersoner for å få nyansert påstanden.

Følsomt tema Presseetikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen har ikke lest DNs reportasje, men kan etter hva Dagbladet forklarer ikke høre at avisen har brutt noen presseetiske regler.

Han mener imidlertid at det er dårlig journalistikk at en slik type uttalelse får stå uimotsagt.

KRITISK: Forsker Steinar Aamdal synes det er drøyt av Dagens Næringsliv å sette en påstand om krefthelbredelse på trykk uimotsagt. Foto: UiO
KRITISK: Forsker Steinar Aamdal synes det er drøyt av Dagens Næringsliv å sette en påstand om krefthelbredelse på trykk uimotsagt. Foto: UiO Vis mer

- Nettopp fordi veldig mange mennesker er opptatte av å finne noe som kan helbrede dem, er dette et følsomt tema. Derfor er det viktig at mediene opptrer veldig positivt ment kritisk i forhold til alle slike uttalelser, sier Bodahl-Johansen.

Han mener at påstanden som sto på trykk i DN burde ha vært forelagt for profesjonelle medisinske kilder i Norge, som kunne ha kommet med sin vurdering.  

- Jeg mener det er uansvarlig og dårlig journalistikk. Det kan komme til å lede folk inn på tanken om at bare de drar dit kan de få behandling som hjelper, sier presseetikkeksperten.

- Burde ikke ha stått uimotsagt Dagens Næringsliv har blitt presentert for kritikken fra Stensvold, Aamdal, Sundstrøm, Madsen og Bodahl-Johansen.

Redaksjonssjef Frode Frøyland i DN Magasinet skriver følgende i en epost til Dagbladet:

- Artikkelen «Det grønne skiftet» tar for seg hvor langt velstående nordmenn er villige til å gå i sin jakt på å leve det de oppfatter som et sunt liv. Flere ernæringsfysiologer advarer i artikkelen mot de ekstreme utslagene av denne trenden, skriver Frøyland, og avslutter med følgende:

- Påstanden om at Hippocrates kurerer kreft burde ikke ha stått uimotsagt på trykk.

SAVNER GRANSKNING: - Som kritisk journalist ville jeg prøvd å granske dette nærmere, sier Andreas Stensvold, avdelingssjef for kreftavdelingen ved Sykehuset Østfold, om påstanden. Foto: Sykehuset Østfold
SAVNER GRANSKNING: - Som kritisk journalist ville jeg prøvd å granske dette nærmere, sier Andreas Stensvold, avdelingssjef for kreftavdelingen ved Sykehuset Østfold, om påstanden. Foto: Sykehuset Østfold Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!