Slakter VGs management-byrå: - Dobbeltrolle

Flere eksperter mener VG havner i en presseetisk skvis etter opprettelsen av managementselskapet Max Social i fjor høst.

MED PÅ LAGET: Kristin Gjelsvik og mannen Dennis Poppe Thorsen er begge representerte av management-byrået Max Social, som eies av VGTV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MED PÅ LAGET: Kristin Gjelsvik og mannen Dennis Poppe Thorsen er begge representerte av management-byrået Max Social, som eies av VGTV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det var i november i fjor at VGTV annonserte at de hadde opprettet et såkalt «inhouse» management-byrå ved navn Max Social.

Det ferske byrået kan skilte med store navn som Sandra Lyng, Marcus & Martinus, og Kristin Gjelsvik, i tillegg til kjente VGTV-fjes som Vegard Harm og Mads Hansen.

Avisa har tilsynelatende ingen konsekvent praksis med å opplyse om VGs forbindelse til profilene. I flere saker Dagbladet har gått gjennom, blant annet om Max Social-profilene Ida Fladen, Mona Berntsen, og Sandra Lyng, er det ikke opplyst om dette.

Kun i denne saken, om musikk-duoen Marcus & Martinus, har avisa gjort leserne oppmerksomme på koblingen til sitt eget management-byrå.

- Får frysninger

Per Edgar Kokkvold er tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Han forteller at ordet «inhouse managementselskap» gir ham frysninger.

- Jeg mener journalister og mediehus skal drive med journalistikk, ikke med alt annet, sier han til Dagbladet.

Kokkvold påpeker at et helt kapittel i Vær Varsom-plakaten handler om «integritet og troverdighet».

- Det er ikke tilfeldig, for det er integritet og troverdighet vi lever av. Punkt 2.2 i plakaten pålegger mediene å verne om sin uavhengighet og troverdighet, og unngå dobbeltroller som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.

- Integritet er ikke bare noe man har, men hva lesere og seere oppfatter, mener Kokkvold.

I punkt 2.3 bes pressefolk om å vise åpenhet om forhold som kan være relevante for hvordan publikum oppfatter det som presenteres.

- Derfor kan man vanskelig gå for langt når det gjelder å opplyse om eventuelle forbindelser mellom kjendisene de omtaler og managementselskapet de har opprettet, mener han.

- Åpenheten er viktigst

Elin Floberghagen, som leder presseforbundet i dag, mener det er åpenheten som er viktigst i en setting som denne.

- Det bør mest mulig opplyses i enkeltsaker om folk som har binding til VG, mener hun.

- Det er også viktig at mediene setter kritisk søkelys på hverandre. Det framstår for meg som at det er åpenheten som er viktigst i denne saken. Det må VG kunne sikre, sier Floberghagen.

«LOVE YOU LESS»: Gromguttene Marcus og Martinus er aktuelle med en ny låt som handler om å elske en jente uansett hva - men personlig er de ikke ivrige på datingfronten. Video: Rød Løper/Marcus & Martinus Vis mer

- Helt uakseptabelt

Presseetikk-ekspert Gunnar Bodahl Johansen mener VG «havner i en dobbeltrolle som er helt umulig å forsvare».

- VG er et redaksjonelt produkt. At de da samtidig har et managementselskap ved siden av, blir en helt klar dobbeltrolle, mener han.

Max Social består av en rekke influensere, komikere, medieprofiler og musikere.

- Influensere har fått en stor rolle i offentligheten, og VG har som oppgave å dekke dette med kritiske briller. Også skal de samtidig ha de samme influenserne i sin egen stall?, spør Bodahl Johansen.

Han mener byrået er et symptom på en utvikling han omtaler som en «kommersialisering av det redaksjonelle produktet».

- Det er en fortsettelse av en uheldig utvikling. Medier er ikke lengre bare journalistiske produkter, de har også blitt innholdsleverandører. Det senker kravet til å unngå dobbeltroller, mener han, og omtaler situasjonen som problematisk.

- Jeg mener det er problematisk. De (Max Social, journ. anm.) driver kanskje ikke med journalistikk, men de er jo uansett tilknytta VG. Det er veldig problematisk.

Avviser dobbeltrolle

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, mener imidlertid ikke at selskapet representerer noe nytt, og sammenligner byrået med lignende byråer i mediekonsernene Egmont (som eier TV2) og Aller (Dagbladets eier).

- INGENTING Å SKJULE: Administerende og ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro under gjennomgangen av medieåret 2018. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
- INGENTING Å SKJULE: Administerende og ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro under gjennomgangen av medieåret 2018. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

«VGTVs datterselskap er altså ikke unikt. Vi er mange i samme båt. Det er ikke overraskende. At tradisjonelle avishus utvider sine virksomhetsområder er en naturlig konsekvens av medieutviklingen. Målet for oss alle er å skape en bærekraftig forretningsmodell for journalistikk og nyhetsformidling. Vi har ingen dobbeltrolle.», skriver han i en e-post.

Forskjellen er imidlertid at Max Social er direkte underordnet VG, og ikke det multinasjonale Schibsted-konsernet.

- Ingenting å skjule

Steiro er enig med Floberghagen om at åpenhet er den avgjørende faktoren, og påpeker at VG som eneste mediehus har publisert en oversikt over eksterne bidragsytere og eksperter som på ulikt vis er tilknyttet avisa.

«Vi skal ha meget lav terskel for å opplyse om koblinger og bindinger. Det skal vi gjøre i alle situasjoner der det kan være relevant for leserne. Vi har standardformuleringer som legges inn i artikler, og vi lenker til samlesider som gir leserne oversikt», sier han, og fortsetter:

«Om det ikke har skjedd i alle saker, vil vi naturligvis sørge for at det skjer. Max Social er et forholdsvis nytt selskap, men vi har innarbeidet rutiner og har ingenting å skjule.»

Videre forklarer Steiro at dagens mediehus driver med langt mer enn bare journalistikk, og at dette ikke er noe nytt.

«Journalistikken er kjernen og vårt oppdrag, men jeg tror det er nødvendig å utvide porteføljen for sikre bærekraftige redaksjoner i et digitalisert mediemarked. Vi er bare glade for diskusjon om våre datterselskaper og skjæringspunktene mellom redaksjonen og alt det andre vi holder på med.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer