NSB og Nettbuss blir Vy:

Slakter «Vy»: - Mest brukt i kryssord

Språkrådets leder Åse Wetås er kritisk til NSB og Nettbuss sitt nye navnevalg «Vy».

SKIFTER NAVN: NSB og Nettbuss samles under navnet Vy. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag ble det kjent at NSB og Nettbuss får nytt navn, når NSB samler tog- og bussvirksomheten under en ny, felles merkevare: «Vy».

Vy er et skandinavisk ord som betyr utsyn, oversyn, utsikt eller bilde av. Du kan for eksempel ha framtidsvyer, som betyr ambisjoner eller utsikter, opplyser NSB.

- Behold NSB

Endringen koster 280 millioner kroner, ifølge styreleder i NSB, Dag Mejdell. Han garanterer at prislappen ikke vil gi økte billettpriser.

Åse Wetås sier at Språkrådets beste råd til NSB var å beholde sitt gamle navn.

- Vi anbefalte NSB å beholde det gamle navnet, fordi det var så innarbeidet, og fordi det har høy kulturhistorisk verdi som det er. Det fungerer sånn at brukerne vet hva det dreier seg om, sier Wetås til Dagbladet.

Hun sier at Språkrådets anbefaling til NSB var at dersom de likevel vurderte en navneendring, måtte de lete etter et navn som gjorde det helt klart og tydelig hva virksomheten holder på med.

- Det kriteriet møter ikke navnet i det hele tatt. Det har ingenting med NSB sin transportvirksomhet å gjøre, slår Wetås fast.

- Plikt å informere

Hun sier at Språkrådet er enda mer tydeligere på dette når det kommer til statlige og statseide virksomheter. Her mener hun det bør tas andre hensyn, og at klart og tydelig språk bør vektlegges sterkt.

- Her mener vi de har en plikt til å informere innbyggere i Norge om hva det er virksomheten holder på med, sier Wetås, og utdyper:

- Språkrådet har den fremste ord- og navnefaglige kompetansen i Norge, og vi er staten sitt fagorgan for språk. Vi synes de kunne ha gjort et mye bedre valg, og det aller beste valget ville vært å bruke NSB.

- Ville ikke skjønt noe

- Hvor vanlig er egentlig ordet «vy»?

- Jeg tror at navnet «Vy» kanskje er særlig kjent blant kryssordelskere, og de over 50 år. Det er ikke et veldig mye brukt ord i Norge. Vi bruker det en del i flertallsform når vi snakker om vyer. I entall forekommer det aller mest i kryssord.

- Hvilke assosiasjoner ville du gjort hvis du hørte om en bedrift som het «Vy»?

- Jeg ville ikke skjønt noe verdens ting av hva slags type virksomhet det dreide seg om. Og det er det vi mener er hovedproblemet med valget som er gjort.

Slik kommenter kommunikasjonsdirektør Elin Myrmel-Johansen i NSB kritikken overfor Dagbladet:

- Navnet har en betydning som er viktig for oss og signaliserer at vi har vyer og ambisjoner for framtida. Vi har valgt et navn som er enkelt, lett å huske og gjenkjennelig. Det fungerer bra på alle digitale flater, og vi kan fylle det med innhold. Vi har vyer for framtida, og navnet reflekterer dette.