KOMMENTARER

Ny tiltaksplan mot insektsdød

Slaktes av sine egne

Du og jeg kan ikke fly rundt og redde insekter. Det må regjeringen gjøre.

HUMLA SUSER: Denne humla koser seg i gresset på Valle i Oslo. En ny tiltaksplan mot insektsdød blir slaktet av fagfolk. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
HUMLA SUSER: Denne humla koser seg i gresset på Valle i Oslo. En ny tiltaksplan mot insektsdød blir slaktet av fagfolk. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Insekter dør som fluer. Jeg er sikker på du har lest om masseutryddelsen som truer verdens matfat. Det er snakk om en katastrofal kollaps i naturens økosystem, advarer forskere. Resultatet er skrekkscenarioer det skrives bestselgere om, og som inspirerer norske byfolk til å kjøpe ubrukelige små «humlehotell» for å redde verden en humle om gangen. Jeg har et selv. Etter fem år er det like ubebodd som alle andre hoteller denne våren.

Jeg føler likevel at jeg bidrar til naturmangfoldet når jeg varsomt løfter en fortumlet humle fra vinduskarmen og ut i hagen. Jeg har drevet livredning med sukkervann, og jeg har plantet trær og blomster som bier og andre pollinerende insekter liker.

Men jeg vet det er en illusjon. Det menneskeskapte problemet krever langt større og mer systematisk innsats. Naturtap har like store økonomiske konsekvenser som klimaendringer, og insekter er ikke bare viktige for biomangfoldet, men har en avgjørende jobb som bestøvere. Rundt 30 prosent av maten vi spiser er avhengig av humler og bier, ifølge Miljøfakta.

Insektdøden truer med andre ord livsgrunnlaget vårt og påvirker hele verdikjeden. Det burde skremme livskiten ut av politikere, landbruk og næringsliv på samme måte som klimaendringer. Det gjør det ennå ikke. I hvert fall ikke i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer