TRUKKET FRA SALG: Disney har trukket dette kostymet fra sine butikker etter kritikk om at det er rasistisk. Foto: NTB/Scanpix  
TRUKKET FRA SALG: Disney har trukket dette kostymet fra sine butikker etter kritikk om at det er rasistisk. Foto: NTB/Scanpix  Vis mer

Disney trekker barnekostyme fra filmen «Moana»:

Slaktes for å fremstille polynesisk gud som feit

Får rasismekritikk.

(Dagbladet): Det er i forbindelse med den kommende animasjonsfilmen «Moana», hvor handlingen utspiller seg i Polynesia, at Disney har produsert kostymer som skal forestille den polynesiske guden Maui.

Ifølge The Guardian trekker Disney nå disse kostymene etter at selskapet av det polynesiske samfunnet kritiseres for å være rasistiske.

Kostymet som etterligner guden Maui har lange armer og lange buksebein fulle av tattoveringer, i tillegg til et kjede av haitenner og bastskjørt av grønne blader.

Fremstilles som halvt gris

I tillegg til kritikk av kostymet blir også filmen «Moana» kritisert for utbytting av minoritetskulturer.

- Filmen spiller på stereotypier, sier Marama Fox, leder av Maori Party og medlem av parlamentet i New Zealand, til The Guardian.

Hun mener filmen er et eksempel på at selskapet prøver å gjøre profitt på en minoritetskultur. Hun mener Maui blir presentert som en overvektig type på en negativ måte.

POLYNESISK GUD: Disneyfilmen Moana har hentet inspirasjon fra Polynesisk mytologi. Foto: NTB/Scanpix  
POLYNESISK GUD: Disneyfilmen Moana har hentet inspirasjon fra Polynesisk mytologi. Foto: NTB/Scanpix   Vis mer

- Dette er ikke bildet jeg har av guden Maui, sier hun.

Ifølge polynesisk mytologi er Maui en luringgud, trollmann og kulturhelt som er medvirkende i fremveksten av noen av øyene i Stillehavet.

Disney er også blitt kritisert for at helteguden Maui blir gjenskapt som et vesen som ser ut som om han er halvt gris, halvt flodhest.

Unnskylder seg

Filmen Moana har premiere i november og handler om en tenåring som seiler gjennom Stillehavet. Hun møter Maui som tar henne med på en oppdagelsesferd.

Disney begynte å selge kostymene i forkant av Halloween, men har nå stoppet salget. I en uttalelse beklager selskapet at kostymet har vært til fornærmelse.

Kostymet trekkes både fra Disneys nettsider og butikker. Også en guttepyjamas og t-skjorter med likt design er blitt trukket fra butikkene.