Den norsk-danske forfatteren Maren Uthaug (51) får gode karakterer både som forfatter og for sin litterære opptreden i en konsert med Danmarks Radios underholdningsorkester.
Fra kritikeren i den danske storavisa Berlingske Tidende blir Maren Uthaug likevel plassert midt i rampelyset for et kunstdrap, eller i beste fall kulturkrasj, i blandingssjangeren klassisk musikk og litteratur.
«Terningkast 1: Den mest redselsfulle konsert Berlingskes anmelder har overvært» er overskriften på avisanmeldelsen.
- Man tok et hovedverk av store Mozart og tilsatte det en klam omgang nekrofili. Selve konseptet for konserten var så helt og konsekvent redselsfullt. Stakkars døde komponister. Stakkars publikum. Stakkars meg, skriver anmelder og kulturredaktør Søren Kassebeer (62).

- Hva var meningen?
Nekrofili er i Store medisinske leksikon beskrevet som «en sjelden seksuell tilbøyelighet der man føler seg tiltrukket av lik.»
Underholdningsorkesteret, tilsvarende vårt eget Kringkastingsorkester, spilte klassiske verk av Bach, Purcell og Mozart.
- Nydelig, er omtalen fra Berlingskes anmelder.
Så får han sekken mer enn full av forfatteren fra Kautokeino og København.
Maren Uthaug leser fra sin egen roman «Ein lykkeleg slutt», som fikk terningkast 5 av Dagbladets anmelder da den ble utgitt på norsk i 2021.
- Den handler om en nekrofil begravelsesagent og hans tanker om seg selv og sine lyster. Den inneholder kvalmende beskrivelser av nekrofile tilbøyeligheter og nekrofil praksis. Forfatteren var kledd som begravelsesagent med et par urner og kister og litt kunstig røyk ved siden av solister, kor og orkester. Ordene var så ulekre at jeg ikke kan få meg selv til å gjengi dem her. Hva var meningen? Antar arrangøren at Mozart selv drømte om sex med et menneske uten sjel? skriver og spør Berlingskes anmelder etter konserten.

Pirrende om sex og død
Uthaug: - En fantastisk opplevelse
Da har han allerede beskrevet forfatteren, som har servert ham en kvalmende opplevelse:
- Maren Uthaug er ikke uten kvaliteter, verken som skribent eller utøver. Tvert imot.
Hva sier forfatteren selv om slaktkarakteren i Berlingske og om tekst- og musikkarrangementet i det store og hele?
- For meg var det en fantastisk, helt vill opplevelse. Jeg synes musikk og ord gikk opp i en høyere enhet. Andre tilbakemeldinger fra publikum har vært at det var nettopp både en vanvittig og vill opplevelse. Den gikk langt inn i sjelen, skriver hun til Dagbladet.
Hun legger til at hun ikke har lest anmeldelsen i Berlingske. Og om hele konserten og opplesingen, henviser hun til Underholdningsorkesterets ledelse, som satte sammen programmet.

- Kan ikke fordra menn
- Desperat jakt
- Valgte du tekst selv eller fikk du konkret bestilling på denne teksten?
- Jeg hadde fritt leide. Temaet for arrangementet var «Dødens toner». Derfor var det fullstendig opplagt å plukke tekster fra boka «Ein lykkelig slutt». Jeg tenker mest at det er en kjærlighetshistorie, selv om noen anmeldere kalte boka «En kulturhistorisk døds-Tour de Force» da den kom ut i Danmark. Berlingske kalte den «diabolsk og kontroversiell», hvilket den muligens er, svarer Maren Uthaug.
Den danske avisa stiller seg selv spørsmålet om det var noen dypere idé bak «denne bisarre ettermiddagen».
- Overhodet ikke. Jeg tror det handlet om at det klassiske musikklivet i sin stadig mer desperate jakt på publikum ser seg nødt til å gripe til overdrevet markedsføring og søkte konsepter, svarer anmelderen på sitt eget spørsmål.
Dagbladets foreløpige konklusjon:
Danske konsert- og kulturanmeldelser kan være mer dramatiske enn norske.