Nasjonalmuseet:

Slaktes: - Kulturens kirkegård

Nasjonalmuseet får slakt av arkitekturredaktøren i den danske avisa Politiken. - Er det her norsk kultur vil gå hen for å dø, spør han.

FÅR KRITIKK: Nasjonalmuseets arkitektur får kritikk av arkitekturredaktøren i avisa Politiken. Han mener museet føles som «kulturens kirkegård». Foto: Annika Byrde / NTB

FÅR KRITIKK: Nasjonalmuseets arkitektur får kritikk av arkitekturredaktøren i avisa Politiken. Han mener museet føles som «kulturens kirkegård». Foto: Annika Byrde / NTB

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nasjonalmuseet åpna i forrige uke, og både før og etter åpning har debatten om både kunsten og arkitekturen på museet rast.

Arkitekturredaktør i den danske avisa Politiken, Karsten Ifversen, slakter flere deler av museets arkitektur. Han skriver blant annet at museet føles som «kulturens kirkegård».

- Konservativ, kjølig og uforanderlig verner den om sitt indre. Er det her norsk kultur vil gå hen for å dø? spør Ifversen.

Det er langt fra det eneste han er kritisk til. Han mener museet utvendig framstår som en «nærmest ugjennomtrengelig steinblokk» til 6,2 milliarder kroner, med få vinduer og dårlig innsyn. Han skriver at fasaden reiser seg som en vegg fra bakken, men noen steder er det brutt opp med søkk inn i veggen, som minner om overbygde balkonger.

- Åpningen virker dødere i blikket enn øyehulene i et kranium, skriver Ifversen.

Han skriver også:

- Det er en arkitektur stille som graven, skriver Ifversen.

Han skriver også:

- Jeg har ikke noe imot tyngde og alvor i arkitekturen. Den er bare veldig unordisk. Spesielt i moderne tid. Men det kan også snart være slutt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer