Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slaktet - men like blid

Svenske kritikere er lunkne til Colin Nutleys filmer, men både publikum og skuespillerne elsker ham. Nå har «Ä nglagård»-regissøren samlet tre av Sveriges heteste filmstjerner i «Under solen», som vises under filmdagene i Oslo.

At publikum strømmer til filmene hans, er like sikkert som at kritikerne i de store svenske avisene er gretne. På seks uker har 600000 sett Johan Widerberg, Rolf Lassgård og Helena Bergström i «Under solen», til tross for at filmen fikk bare to og tre av fem oppnåelige poeng i henholdsvis Expressen og Aftonbladet. En langsom fortellerstil er et av ankepunktene.

Sikter på hjertet

- Et helt bevisst valg, sier regissør, produsent og manusforfatter Nutley.

- Dette er en historie som drives fram av spillet til tre skuespillere. Det var viktig å gi dem mer rom - og publikum en mulighet til å bli ordentlig kjent med dem, sier briten.
- Negative anmeldelser er det normale for meg. Slik har det vært siden jeg kom til Sverige for fem år siden. Jeg lager filmer først og fremst for publikum, og jeg ønsker å treffe hjertet mer enn hodet.

Trøsten er at filmene hans ser ut til å bli bedre mottatt etter hvert som populariteten øker.

- «Ä nglagård» fikk en treer i Expressen da den gikk på kino og en firer da den gikk på tv, mens «Ä nglagård 2» gikk opp fra en ener til en toer, forteller Nutley.
Filmene gjorde også Bergström til stjerne, og nå er de gift og har to barn. Nutley opplever koblingen som problemfri.

- Hun har temperament, men vi har aldri kranglet på settet.

Guldbaggen

Johan Widerberg, som fyller 25 år i mars, ble nominert til svenskenes svar på Oscar for rollen i sin avdøde far Bo Widerbergs film «Å leve, det er å elske». Mandag er det igjen utdeling av Guldbaggen, og Johan er nominert for birollen i «Under solen». Han spiller en brautende eks-sjømann som opplever at vennskapet til ungkaren Olof trues av husholdersken Ellens inntreden.

- Erik er en komplisert type?

- Vi vil jo at de som ser filmen skal ha et komplekst bilde av ham. Det er viktig at han ikke bare blir en sjablong, mener Johan.
Og skulle han få en Guldbagge, må han pønske ut en hevn.

- Programlederen, Loa Falkman, var den som fikk prisen sist jeg var nominert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media