Slaktet krim som ikke er skrevet

Helsingborgs Dagblads bokanmelder Kristian Lundberg anmeldte - og slaktet - en bok som ikke fantes.

(Dagbladet.no): - Britt-Marie Mattsson forsøker med «Fruktans makt» (Piratförlaget) å dramatisere samtida gjennom å plassere en nordkoreansk lastepram i en lagune. Mattsson er også en skikkelig stilist, dessverre holder det ikke helt - intrigen er forutsigbar, persontegningene skjematiske, skrev han i bokanmeldelsen som nå er renset for de aktuelle utsagnene.

- Jeg er utrolig opprørt, sier Britt-Marie Mattsson til Expressen.

- Han befinner seg i en dyp tillitskrise, sier hun til Svensk bokhandel.

Misliker henne

Lundberg har i ettertid forklart at han misliker Britt-Marie Mattsson, eller:

- Jeg liker henne så fryktelig dårlig, sier Lundberg til Svensk bokhandel.

Så hvordan kunne det skje?

- Jeg sendte helt feil tekst. Jeg skulle skrive 12 000 tegn og for å få formen på plass skrev jeg bla-bla-bla-tekster om sånt som sto i en utgivelseskatalog og det var der jeg leste om Britt-Marie Mattssons kommende krim. Siden sendte jeg den teksten uten å tenke meg om, forklarer Lundberg til sin avis Helsingborg Dagblad.

OPPRØRT: Britt-Marie Mattsson har ikke gitt ut boka som Kristian Lundberg nylig harselerte over i en anmeldelse. Foto: MAGNUS SUNDBERG/PIRATFORLAGET
OPPRØRT: Britt-Marie Mattsson har ikke gitt ut boka som Kristian Lundberg nylig harselerte over i en anmeldelse. Foto: MAGNUS SUNDBERG/PIRATFORLAGET Vis mer

Han er enig i at feilen ikke skal ties ihjel, men blir samtidig oppgitt:

- Jeg har skrevet litteraturkritikk siden jeg var 20 og har aldri fått noen reaksjoner tidligere. Ikke en gang da jeg anmeldte og slaktet min egen bok i Aftonbladet. Da hadde jeg regnet med en debatt, men ingen lot høre fra seg, sier Lundberg.

Vurderer hans framtid

Boka skulle ifølge forlaget kommet ut 13. september i år, men skal fremdeles være langt unna endelig utgivelse.

- Jeg kan inderlig og oppriktig forstå at Britt-Marie Mattsson er opprørt. Jeg vil be henne om unnskyldning, sier Gunnar Bergendahl, kulturredaktør i Helsingborgs Dagblad, til Expressen.

Tidlig i denne uka skal han sette seg ned og se på Lundbergs framtid i avisa.

- Vi får håpe boka faktisk kommer ut slik at jeg får sjansen til å anmelde den på ordentlig, sier Lundberg selv til Svensk bokhandel.

Hatmeldinger

Anmelderen har fått rundt 200 hat-e-poster siden feilen ble oppdaget, og har også beklaget sin opptreden i en e-post til Dagens Nyheter:

- Hvorfor dette hatet? Denne genuine motvilje? Kom ikke og innbill meg at jeg er den første som begår en feil i offentligheten?, spør han.

Og forteller at han har tatt kontakt med alle impliserte:

- Jeg kommer hjem til lesere og rydder og vasker opp om det kan være en måte å gjøre godt på. Det samme tilbudet får du, Britt Marie Matsson. Du får også gjerne anmelde både kommende og aldri utgitte bøker. Jeg stiller min plass til disposisjon, men det er ikke jeg som tar den avgjørende beslutningen, avslutter Lundberg. LES OGSÅ:

TABBET SEG UT: Litteraturanmelder Kristian Lundberg.