Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Slalåm til helvete

Ukraina lever opp til sin skjebne som grenselandet mellom øst og vest i Europa. Det kan se ut som om presidenten kjører slalåm rake veien til helvete.

SVART HUMOR:  "Vil du ikke til Europa, gå til rumpa di", står det på plakaten i mild humoristisk russisk styggprat blant demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev. Store folkemasser har samlet seg. for å protestere. Uroen ble utløst da president Viktor Janukovitsj ikke ville signere en avtale med EU. Foto: Ole Morten Melgård
SVART HUMOR: "Vil du ikke til Europa, gå til rumpa di", står det på plakaten i mild humoristisk russisk styggprat blant demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev. Store folkemasser har samlet seg. for å protestere. Uroen ble utløst da president Viktor Janukovitsj ikke ville signere en avtale med EU. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Kommentar

KIEV (Dagbladet): Enda en gang skal Ukrainas skjebne avgjøres i gatene. En stadig mer isolert president Viktor Janukovitsj vil ikke høre på flertallet av folket. En politisk løsning ligger ikke veldig nær etter den såkalte rundbordskonferansen på fredag, der regjering, opposisjon, og representanter fra det sivile samfunn, møttes for første gang i denne ukrainske krisa. President Janukovitsj fossror, og har måttet slippe fri alle arresterte demonstranter, og i går fikk ordføreren i hovedstaden Kiev sparken, angivelig for å ha gitt opprørspoliti ordre om å grisebanke demonstranter den fatale natta til 1. desember, da politiviod gjorde denne krisa til et spørsmål om Janukovitsj´ overlevelse, og ikke bare om tilknytning til EU, slik det opprinnelig var.

FOR ALLE VET - slik opposisjonsleder og regjerende verdensmester i tungvektsboksing, Vitalij Klutsjko, fredag sa direkte til presidenten - at det er han som er ansvarlig for både denne volden, og for den volden som måtte komme. Janukovitsj er på defensiven, og han går baklengs, presset av både vanlige folk, av de styrtrike oligarkene som i utgangspunktet støttet ham, og av Ukrainas bedrøvelige økonomiske tilstand. Og når man er tvunget til raskt tilbaketog baklengs, er det fort gjort å snuble, og gå på rumpa. Det er som regel en fysisk lov. Det er i hvert fall en politisk lov.

DET VAR HELLER INGEN suksess da Janukovitsj i går mobiliserte sine tilhengere - paradoksalt nok på Europa-plassen - i sentrum av Kiev. Det var snakk om at han selv skulle komme, men siden det bare var noen få tusen frammøtte - de fleste skal ha fått klekkelig betalt - så sendte Janukovitsj sin statsminister Mykola Azarov. Men han imponerte ingen, der han klaget på at regjeringen får for dårlig TV-dekning fordi de rike oligarkene som eier TV-selskapene ikke støtter regjeringen.

OG NETTOPP HER er vi ved kjernen av Janukovitsj´problem. Etter snart fire år som president mangler han ikke bare tillit i folket, men også i økende grad i hans maktbase i Øst-Ukraina, på grunn av gallopperende korrupsjon og vanstyre. Han har også støtt fra seg sine viktigste støttespillere, de rike oligarkene som eier kull-og stål-industrien i Donetsk i Øst-Ukraina. Det var de - mer enn folket - som var Janukovitsj´maktbase. Men de forsvinner en etter en, og det er enda viktigere enn popularitetsmålinger som viser at presidenten har en oppslutning på under 20 prosent av velgerne.

JANUKOVITSJ´ mest sentrale støttespiller har vært Renat Akhmetov, som er Ukrainas rikeste mann. Inntil i fjor var han representant i nasjonalforsamlingen for Janukovitsj´parti, Regionenes parti. Men alliansen med Janukovitsj er nå anstrengt. Rett etter at presidenten sa nei til samarbeidsavtalen med EU for to uker siden, sendte Akhmetov ut en erklæring fra sitt selskap SCM om at selskapet støttet samarbeidsavtalen med EU. Og i forrige uke fikk demonstrantene som vil kaste Janukovitsj se Champions Leauge-kampen mellom klubben til Akhmetov, Shaktar Donetsk, mot Manchester United, på storskjerm på Akhmetovs egen TV-kanal. Og man trenger ikke være mer enn en gjennomsnittlig kremlolog for å forstå at det da er knute på tråden mellom presidenten og hans tidligere kompanjong i business og politikk. Oligarkene skal også være opprørte fordi Janukovitsj bruker et politisk styrt rettsvesen til å gi sine - og sønnens - kumpaner fordeler der det er rettstvister.

FOR UKRAINAS oligarker vil knytte landet til EU, og ikke til Russland. Også kull- og stål-milliardærene i Øst-Ukraina forstår et EU er framtida, mens Russland - eller Sovjetunionen - er fortida. Derfor er Janukovitsj tvunget til å kjøre politisk slalom. I utgangspunktet var han tilhenger av avtalen med EU, ikke minst fordi hans oligarker så for seg at deres penger ville yngle enda bedre med EU som partner enn Russland. Så sa Janukovitsj nei til EU, og begrunnet det med at avtalen ga for lite penger til ham og regimet. Men etter at EU har lagt et betydelig press på Janukovitsj, og kommet med tilbud som langt på vei kan måle seg med det Russland skal ha tilbudt - 20 milliarder dollar - så sier Janukovitsj at han likevel vil skrive under avtalen med EU. Men hva mener han egentlig, og har han allerede en avtale med Putin?

SÅNN KJØRER JANUKOVITSJ slalåm baklengs, mens han drives fra skanse til skanse. Det er ikke noe bærekraftig løp han har lagt ut på. Her i Kiev mener mange at det vil ende med knall og fall.