- Slank deg, sa Idol-dommeren

I går kveld ble norske «Idol»-seere vitne til at jurymedlem Douglas Carr ba deltaker Gina Kristine Aspenes slanke seg noen kilo.

OSLO/OS (Dagbladet): Dagbladet besøkte 27-åringen hjemme på Os utenfor Bergen. Hun sier dette om den famøse uttalelsen:

- For meg personlig er dette ingen krise. Men det kunne jo ikke Douglas Carr vite. Uttalelsen kunne lett ha knekket en sartere sjel enn meg.

Kraftfull

Med sin praktfulle og kraftfulle stemme gikk Gina videre i konkurransen. Hun sier at hun på én måte forstår hvorfor Carr sa det han sa:

- I popbransjen er det ikke bare stemmen som teller. Hele Idol-greia er en pakke der personlighet, utstråling og utseende blir nesten like viktig. Dersom jeg hadde stått i en butikk og en kunde hadde kommet inn og sagt «Du burde slanke deg noen kilo!», ville jeg tatt meg nær av det. Men siden dette var Idol, visste jeg hva jeg gikk til.

Gina forstår imidlertid veldig godt at mange reagerer:

- Fokuseringen på kropp og utseende som spesielt unge jenter utsettes for i dag, er ikke bra. Mange mener det var en hårreisende og umoralsk oppfordring, og det skjønner jeg godt.

Gina Kristine Aspenes mener at vi lever i et overflatisk samfunn:

- Beklageligvis ser vi bare på hverandres utseende. Vi burde heller se forbi det ytre, og fokusere på det som bor inni folk.

Opptrinnet skjedde under audition i Stavanger for to måneder siden. Etter at Gina hadde sunget Aretha Franklin-låta «Respect», sa dommer Douglas Carr dette:

- Du sjunger jättebra. Om du bantar några kilo, så kan det här gå jättebra.

- Yes! utbryter Gina før Carr er ferdig med å snakke. Samtidig spør juryformann Jan Fredrik Karlsen hva svensken sa, og Carr forklarer villig:

- Å gå ned i vekt.

Her skyter Gina inn:

- Ja, men det gjør jeg lett!

Og Carr repliserer:

- Ja, men har du en chans när du skall åka till Oslo, tycker jag.

Provosert

To av de andre dommerne, Anneli Drecker og Jan Fredrik Karlsen, lar seg provosere av Douglas Carr. Da Gina har gått ut av rommet, forsvarer Carr seg omtrent på denne måten:

- Men det är ju så det är! En artist som «Mejan» säljer inte längre skivor, för att hun är för fet.

(Carr er produsent og låtskriver for blant andre Ace of Base og Dr. Alban. Han har produsert og skrevet låter for den svenske artisten Meja, deriblant megahiten «All 'Bout the Money». TV2 bekrefter overfor Dagbladet at Carr med sin replikk på «Idol» siktet til nettopp Meja.)

Skjønte meldingen

Gina fra Os sier dette om TV-innslaget:

- Det kunne oppfattes som at jeg var positiv til å slanke meg. Men jeg svarte sånn fordi jeg hadde tenkt på dette med kropp og stemme før jeg skulle inn. Jeg undret på om dommerne kom til å nedlate seg til å fokusere på temaet. Men jeg sa altså ikke «yes» til å slanke meg. Jeg sa det mer som en bekreftelse på at jeg skjønte hva han snakket om.

Gina har stort sett positive følelser etter auditionopplevelsen. Men hun innrømmer at hun tenker på slankekommentaren innimellom.

Hun innrømmer også at hun har slanket seg flere kilo siden november:

- Men det har jeg gjort for min egen skyld. Det har ingenting med kommentaren til Douglas å gjøre, sverger Gina. Hun vil verken oppgi vekt eller hvor mye hun har slanket seg.

Ambisjoner

Den tøffe 27-åringen har høye ambisjoner foran årets Idol:

- Jeg ønsker å vinne. I fjor, mens «Idol»-sendingene gikk på TV utover vinteren, ble jeg irritert over at jeg ikke deltok.

- Kunne du slått selveste Kurt Nilsen?

- Det kan jeg ikke svare på. Men jeg har stor respekt for Kurt, sier Gina. Hun er fra samme område som fjorårsvinneren, men kjenner ham ikke.

Gina jobber til daglig ved morens naturterapiskole i Det Alternative Huset i Bergen. På fritida synger hun i flere bandprosjekter, blant andre et 14 mann sterkt orkester kalt «The Untoucheblues».