KUTTER: Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KUTTER: Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Slankekultur

Kulturministeren oppfordret i går ufrivillig til slanking på twitter. Ironisk nok.

Meninger

Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey sin twitterkonto ble i går kveld hacket, slik at den sendte ut meldinger om hvordan du kan slanke deg.
Det passet bra, siden hun samme dag la fram et betydelig slanket kulturbudsjett. Hun åpnet presentasjonen sin på gårsdagens pressekonferanse med å vise til alle de andre satsningene som ligger i det nye budsjettet - forskning og utvikling, framtidsrettet næringspolitikk, samferdsel og tryggere hverdag. Her var det behov for å åpne med en virkelighetsorientering: Under borgelig styre får kulturen mindre penger, andre sektorer er viktigere. Økningen på budsjettet totalt er på 3,9 milliarder kroner, mens kulturbudsjettet er kuttet med 231 millioner kroner i forhold til Stoltenberg-regjeringens forslag.

Widvey kutter hardt særlig tre steder: Norsk kulturråd (100 mill), filmfondet (32 mill) og pressestøtten (50 mill). Det har gitt regjeringen mulighet til noen nye, gode, satsningsområder: 12 millioner mer til å utvikle folkebibliotekene, 17 millioner mer til kulturforskning, 5 millioner til nettleksikon og 10 millioner til en gaveforsterkningsordning.

Det er likevel kuttene som er mest iøyenfallende. Særlig oppsiktsvekkende er det at en regjering som har uttrykt ønske om å satse på kultur «nedenfra», kutter så hardt i bevilgninger som går direkte til kunstnere. Kulturfondet, som deler ut penger basert på 7-8000 søknader i året, får faktisk mindre penger enn i 2013-budsjettet. Musikkformål kuttes med 32 millioner kroner. Særlig dramatisk er det for bildende kunstnere. Hele deres stipendordning, som var ny av året og skulle erstatte den gamle garantiinnekten, er fjernet. 1477 personer har nettopp søkt på de rundt 50 stipendene, som nå er fjernet med et pennestrøk.

Det justerte budsjettet legger opp til mindre kultur. Ambisjonen er kvalitetshevning, men det spørs for eksempel om norske filmer blir bedre av et kutt på 32 millioner i filmfondet. Eller om mediene vil være bedre i stand til å satse digitalt med mindre pressestøtte - og papirmoms på aviser. Insentivene skal bli bedre med plattformnøytral pressestøtte - og kanskje med et revidert og mer velfungerende støttesystem for norske filmer. Men penger til innhold, blir det mindre av. Beskjeden fra Thorhild Widvey til norske medier og kulturlivet er: Do more with less.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.