Slankekurenes terror

Fedon Lindberg synes vi spiser for mye i jula. Han må være forsiktig med hva han sier.

PARIS (Dagbladet): Ordene betyr nemlig kanskje ikke alt, men svært mye for dem som vil slanke bort julefettet. Ifølge Lindbergs franske kollega Arnaud Basdevant er måten legene snakker til pasientene på en hårfin balansegang. Vi blir påtvunget en universell slankhet, for ikke å si magerhet, med modeller som ser ut som Belsen-fanger, mens målet for legen først og fremst burde være å unngå patologisk overvekt. Legene, men også mindre seriøse guruer og ukeblader, er med på å nøre opp under et sosialt press rundt det å være slank. Ordet «tykk», for ikke å si det enda mer nedsettende «feit», blir ensbetydende med skyldig. Det moderne mennesket blir til sjuende og sist gjort til en matkriminell.

Å SPISE GODT

er følgelig synd. Matglede, eventuelt fråtsing, har lenge vært ansett som en av de sju kapitalsyndene. Bare tenk på den herlige, vellystige følelsen man får ved å sette tennene i juleribba. For manges vedkommende likevel med en tanke, som man raskt prøver å fortrenge, til Fedon Lindberg eller en annen guru. Man nyter det feite svinekjøttet i øyeblikket, men vet at man vil bli straffet i det neste. For det må selvfølgelig komme en dagen derpå med full botsgang. Selv i gamle dager var det en tradisjon for å spise magert i tida etter jul.

VI FORTJENER IKKE

piskeslag etter en matsynd. I hvert fall ikke av en lege med respekt for sitt fag. Ifølge professor Basdevant eksisterer det nemlig ikke en eksakt vitenskap med hensyn til mat. Man opererer ikke med en presis formel slik som verdien for for eksempel blodtrykk. Standarden som brukes, kroppsmasseindeksen, lukker ifølge Basdevant legenes teorier inne i en for snever ramme. For utenom den teoretisk ideelle vekta er helserisikoene forskjellig fra individ til individ, og fra en befolkning til en annen. Kvinner er verst påvirket av slankehysteriet. Mer enn halvparten, og 75 prosent av 18- 24-åringer, anser det som en plikt å være tynn for å være innen normen. Og to tredjedeler av kvinner med en helt normal kroppsvekt ønsker å bli tynnere. De aller fleste har allerede forsøkt å slanke seg.

SOSIOLOGER,

psykologer og ernæringseksperter engster seg for slankediktaturet. Tidlig slanking kan få alvorlige fysiske følger, som økt osteoporose og problemer med fertilitet. Ernæringsspesialisten Annie Hubert sammenlikner med andre estetiske plager av kvinnen, som bundne føtter i Kina, afrikanske kvinners lepper ødelagt av trestykker, strekking av halsen hos karenfolket og tidligere korsetter og vepsetaljer i Europa. Slanketerrroveldet viser at kvinnekroppen ennå ikke er frigjort. Den rådende modellen, nesten androgyn, visker dessuten nesten bort det seksuelle aspektet. Hubert holdt nylig et seminar i Paris, for å videreføre et mer positivt bilde av kroppen. For henne er isfjellet endelig i ferd med å smelte.