Anmeldelse, Carmen Maria Machado, Ekte kvinner har kropper

Slankeoperasjon blir skrekkhistorie

Amerikansk suksessdebutant beskriver kvalmende kroppslige hendelser i detalj.

HYPE: Amerikanske Carmen Maria Machados første novellesamling har blitt nominert til flere store priser. Foto: SOLUM BOKVENNEN
HYPE: Amerikanske Carmen Maria Machados første novellesamling har blitt nominert til flere store priser. Foto: SOLUM BOKVENNEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er sjelden jeg reagerer negativt på titler, men da jeg ble forelagt «Ekte kvinner har kropper», syntes jeg det hørtes ut som en nedstemt 8. mars-parole, eller et forfeilet kroppspositivistisk slagord.

Når et av sitatene først i boka i tillegg lød: «Gud skulle ha gjort jenter livsfarlige da han gjorde menn til udyr», ble jeg redd for at denne novellesamlinga ville bli en temmelig unyansert affære.

Men heldigvis viser den amerikanske debutanten Carmen Maria Machado et større spekter i disse åtte novellene enn først fryktet. Den norske tittelen kan hun heller ikke klandres for, på engelsk heter samlingen «Her body & Other Parties».

Skrekk, sex og samliv

Samlingen starter med novellen «Ektemannsstinget», som også er bokas mest velkomponerte. I den møter vi en seksuelt svært selvsikker kvinne som hele livet går med et bånd rundt halsen. Machado viser her mye av repertoaret sitt, historiene handler i sterk grad om sex, skrekk, kropp og samliv i ulike blandingsforhold. Linken mellom sex og skrekk er velbrukt, og Machado trekker veksler på en rekke typiske skrekktemaer og vandrehistorier, men hun skaper noe eget med dem. I novellen summerer hun i grunn opp sin egen framgangsmåte: «Når du tenker på det, har historier det med å smelte sammen som regndråper i en dam. Hver av dem er født på egen hånd fra skyene, men når de først har kommet sammen, er det ikke mulig å skille dem fra hverandre.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer