Slanket seg til drømme-dykk i Saltstraumen

Espen Aalberg på «Tjukkholmen» fikk oppfylt sitt høyeste ønske.

BODØ (Dagbladet.no): - Dritkult. Masse fisk, mange farger og koraller. Og helt lyd-dødt. En utrolig opplevelse, sa Espen etter å ha dukket velberget opp fra verdens sterkeste malstrøm ved 14.30-tida i går.

I alle år har det dykkerfrelste sjarmtrollet fra Brandbu (fra i kveld av trolig bedre kjent som skjermtrollet fra Brandbu) vært for feit til å komme inn i selv den største tørrdrakt. Og tørrdrakt må man ha i iskalde Saltstraumen.

I går skled 29-åringen inn i drakten så lett som ingenting. Og med adrenalinet bankende i kroppen gjennomførte han to halvtimelange dykk i den berømte malstrømmen ved Bodø.

Dykkene vil bli vist i tiende og siste episode av «Tjukkholmen». Realityserien har premiere på TVNorge i kveld.

Skal gå ned mer

I sommer har Espen og fire andre overvektige nordmenn jobbet seg gjennom et omfattende slankeprogram.

- Oppholdet på «Tjukkholmen» har gjort underverker. Jeg hadde veid 175 kilo i flere år, og var i ferd med å utvikle diabetes da jeg fikk være med som deltaker.

- Du har åpenbart slanket deg. Hvor mange kilo?

- Det får jeg ikke lov til å si. Men det dreier seg om mange kilo. Mange.

- Klarer du å holde deg, nå som du ikke lenger blir holdt i ørene?

- Jeg skal gå ned mer, jeg. Ikke så mange kiloene, men litt til.

- Kan vi glede oss til å se på?

- Vi har laget veldig god tv. Jeg tror seerne kommer til å både le og gråte med oss.

Skrekk og fryd

Espen Aalberg lærte seg dykking for to og et halvt år siden. Men inntil i går hadde han bare opplevd varme farvann i Det vestindiske hav, Middelhavet og Rødehavet.

Noe helt annet er det å dykke i den ville og kalde Saltstraumen.

- Jeg har alltid drømt om Saltstraumen. Men jeg har vært for tjukk til å bruke dykkerdrakt. Så hittil har jeg bare dykket i badebukse. Nå er det alvor. Nå skal jeg dykke med tørrdrakt og i verdens sterkeste malstrøm. Jeg føler skrekkblandet fryd, sa en nervøs Espen før drømmedykket.

Men da han dro på seg tørrdrakten viste den seg å ikke passe helt.

- Den er litt for stor, sa Espen triumferende.

Så slapp han seg uti Saltstraumen, sammen med bestekompis (og personlig coach på «Tjukkholmen»), Paul Dæhlen. Og Erik Ellingsen fra Bodø, som er ekspert på Saltstraumen.

Fest i kveld

Og det gikk strålende. Vel, ikke for bestekompis Paul, som fikk surstoffmangel og måtte opp etter kort tid. - Det prikket i panna, sa Paul etterpå.

- Jeg registrerte at han måtte opp. Men jeg så ingen grunn til å avbryte mitt eget dykk, sa Espen, som lot seg drive med strømmen langs havbunnen på 27 meters dyp.

- Midt uti her er det visst 400 meter dypt, sa Espen med respekt i stemmen.

I kveld gjør han seg klar for premierefest. Neste måned fyller han 30 _ og blir peppersvenn.

- Men kvinnfolkene står vel i kø nå som du blir tv-kjendiu?

- Jeg stresser ikke med giftemål, smilte drosjesjåføren og innehaveren av bildekkfirmaet «Gummigutta».

NÅ GJELDER DET: Respekt og spenning lyser ut av øynene på Espen (t.h.) og Paul idet de drar på seg tørrdrakten og skal uti Saltstraumen.
UTKJØRT: Sliten, men lykkelig og tankefull hviler Espen i havflaten etter to meget vellykkede dykk på 40 og 30 minutter.
«YES, JEG GJORDE DET!»: Espen Aalberg jublet hemningsløst da han kom i land etter sine to drømmedykk i den ville og farlige Saltstraumen, og med Børvasstindene tronende i bakgrunnen. - Og legg merke til drakten. Den er for stor, smilte Espen, som fra og med i kveld kan oppleves i realityserien «Tjukkholmen».
INSTRUKSJON: Espen (t.v.) blir instruert om utstyret av Saltstraumen-ekspert Erik Ellingen. Espens kompis og coach Paul Dæhlen (t.h.) følger spent med.
UTI: Drømmen kan endelig oppfylles. Espen vaker i overflaten før dypet oppsøkes.