Anmeldelse: «Eit feitt liv» på NRK

Slanking har aldri vært koseligere

«Eit feitt liv» er ikke den mest dyptpløyende slankeserien der ute, men definitivt den koseligste.

LEVER ET FETT LIV: Ronny Brede Aase er fornøyd med livet. Men burde han ta noen grep, nå som han har blitt pappa? Foto: NRK
LEVER ET FETT LIV: Ronny Brede Aase er fornøyd med livet. Men burde han ta noen grep, nå som han har blitt pappa? Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ronny tenker ikkje p slanking og diettar. Han er frisk og har p 13 r i NRK ikkje hatt ein sjukedag. Har han funne oppskrifta p det gode liv? 0
Ronny tenker ikkje p slanking og diettar. Han er frisk og har p 13 r i NRK ikkje hatt ein sjukedag. Har han funne oppskrifta p det gode liv? 0 Vis mer

«Eit feitt liv»

Dokumentarserie

Tidspunkt: Premiere på NRK1 20. april kl. 20, og i NRK TV-appen samme dag.
Beskrivelse: Livsbejaende slanke-tv, som gaper over litt mye.
Kanal: NRK1 og NRK TV

«Det er klart det er artig å følge en fyr som knapt vet hva han veier inn i dette landskapet.»
Se alle anmeldelser

- Er det ikke på tide nå at en tjukk fyr får lov til å lage et tv-program om helse? spør Ronny Brede Aase i introen til «Eit feitt liv», med et stort glis og påfølgende klukklatter.

Det går jo ikke an å svare nei til det. Ikke minst fordi Brede Aase, eventuelt P3-Ronny, på mange måter er den perfekte programlederen for en NRK-serie om slanking anno 2021:

Han trenger muligens å slanke seg, men har et nesten ekstremt avslappet forhold til problemstillingen. Det gir ham en tidsriktig personlig inngang til temaet, som han går løs på med passelige doser humor og selvironi (også tidsriktig).

Store Ronny

Brede Aase er ikke redd for å fortelle ernæringsfysiologen akkurat hvor mange halvlitere han bøtter nedpå i uka, og at det er uaktuelt å slutte å spise potetgull. Dette er tross alt mannen som senest i fjor utga boka «Lukk auga og tenk på taco. Korleis få helgefølelse - heile veka».

Han har alltid vært «han store», og det lever han helt strålende med. Han synes livet er deilig, forteller han leende, til tv-bilder som viser eksempler på alt det morsomme han har gjort i jobbsammenheng de siste åra, fra hamburger-dommer i MasterChef, til MGP-programleder. På privaten er det også topp: Samboer Tuva Fellman er gravid med parets første barn. Det underliggende budskapet er tydelig: Dette er en fyr som lever et misunnelsesverdig godt liv. Men hvor lenge kan det fortsette slik? Hvor lenge kan han leve fett som feit?

Ikke lenge, skal vi tro vennene han møter i den obligatoriske programleder ber om råd fra kjendisvenner-seansen, som alltid dukker opp i starten av første episode i slike dokumentarserier. Mens hovedpersonen ler og tuller over halvliteren, slår både samboer Fellman og andre NRK-kolleger fast at noe må gjøres. Særlig nå som han skal bli pappa. Som Markus Neby påpeker: Da han tok en test for å finne sin fysiologiske alder, fikk han «89 år».

Trenger vi å slanke oss?

Det beste med «Eit feitt liv» er at det er den desidert mest livsbejaende og koseligste slankeserien jeg har sett på norsk tv. Kanskje fordi det viktigste spørsmålet ikke er «hvordan bli slank?» men «trenger vi egentlig å slanke oss?».

Det er et interessant spørsmål som ikke bare passer programlederen, men også et program av dette formatet. Brede Aase forteller at han ikke har hatt en sykedag på 13 år. Han føler seg ikke i dårlig form. Han bryr seg ikke om hvordan han ser ut. Det gjør ikke programmet heller, i nevneverdig grad, og det er befriende. Fokus er på helse, i alle fall i de tre første episodene.

Han møter en tidligere «Biggest loser»-deltaker, som forteller at han ble deprimert etter å ha slanket seg på tv. Deretter møter han en forsker som forteller at de som lever lengst er de som ligger et sted på grensa mellom normal- og overvektige. Mange bør heller prøve å holde vekta der de er, enn å forsøke å slanke seg.

Problemet er at Ronny Brede Aase er ganske langt forbi overvektig. Han er i kategorien «alvorlig fedme», har høyt blodtrykk og søvnapné. «Du er i en alvorlig situasjon», forteller forskeren. Og dermed er vi i gang, med artige scener hos PT'en, morsomme handleturer på jakt etter mat som er godkjent av VGs vektklubb, og tragikomisk minimalistiske mellommåltider på jobb i radiostudioet.

Slanking for dummies

Det er klart det er artig å følge en fyr som knapt vet hva han veier inn i dette landskapet. Men det er også et tegn på at serien ikke helt har bestemt seg for hva den vil være. Den hopper fra fedme som samfunnsproblem til kompliserte spørsmål om vekt og sunnhet, og videre til enda mer kompliserte spørsmål om konkrete slankekurer og hva som egentlig er den beste måten å gå ned i vekt på.

Det er ikke plass til å gå i dybden på noe. Når Harald Eia, i rollen som festbrems, forteller at fedme koster Norge 68 milliarder kroner i året, må vi bare godta det, uten noe hva og hvordan.

Den springende fortellerstilen, fra det ene temaet til det andre og tilbake igjen, gjør heller ikke noe for å rydde opp i informasjonsflyten.

Det er litt synd, for på sett og et vis er dette «slanking for dummies», da vi sneier innom de fleste relevante spørsmål man kan komme på som nykommer i slankeverdenen. Med sin smittende og avvæpnende latter er Ronny Brede Aase en god veiviser, samtidig som samboer Tuva Fellman bidrar med nødvendig alvor i samtalene på kammerset.

Slik sett er «Eit feitt liv» et fint grunnkurs for dem som har lyst til å leve både lenge og godt, men som blir svimle i toppen av alle de ulike slankerådene man kan komme over i herværende og andre nettaviser. Så får vi heller google oss fram til utfyllende informasjon i etterkant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer