SKALA: Statsminister Erna Solberg la i går fram regjeringens nye planer for et nedjustert regjeringskvartal. Foto: NTB Scanpix
SKALA: Statsminister Erna Solberg la i går fram regjeringens nye planer for et nedjustert regjeringskvartal. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slankingen av regjeringkvartalet kommer med et klart forbehold

Slanking som kan sprekke.

Meninger

Partiet Venstre fikk egentlig gjennomslag for dette allerede under regjeringsforhandlingene på Jeløya i januar i år. Og i går kom resultatet av planene for det nedskalerte regjeringskvartalet. Det ble en halv seier for Ola Elvestuen, som frontet kritikken for Venstre. Det kan likevel ende med fullt tap. Kompromisset som er landet i samarbeid med regjeringspartnerne Høyre og Frp, har en sikkerhetsventil som gjør at nedskaleringen skrotes helt eller delvis.

Den nye planen høres i utgangspunktet god ut, og er en nødvendig korreksjon. Den opprinnelige løsningen møtte mye kritikk for sin massive utforming. Alle departementer, minus forsvarsdepartemenet, skulle samles på ett område ved Hammersborg i Oslo sentrum. Både fagfolk og Oslo-politikere reagerte på det de meste ble en for stor og dominerende bygningskropp midt i sentrum, og for at den stengte bylivet ute ved å være en grå ørken åpen bare mellom 9-16. Særlig det at Elvestuen var blant de ivrigste, gjorde det nærmest umulig for en regjering med Venstre ombord å gjennomføre som planlagt.

Reduksjonen i byggningsvolumet som nå foreslås er betydelig: 30 prosent sammenliknet med vinnerutkastet fra arkitektkontoret Team Urbis. Men måten det skjer på er ikke ved at for eksempel Utenriksdepartementet forblir i sine lokaler på Victoria terrasse. Det skal skje ved at anslaget over antallet medarbeidere som skal jobbe i departementene i framtida kuttes fra 5700 til 4700. Det er altså basert på et slankemål. Dette, kombinert med at utbyggingen av regjeringskvartalet nå foreslås utbygd trinnvis, gjør at man bør ane ugler i mosen. Sprekker slankemålet, sprekker det slankede regjeringskvartalet også.

Under pressekonferansen i går sa selvsagt Frp's Siv Jensen det rett ut: fordi det er en trinnvis utbygging, kan man tilføre rom for flere plasser etterhvert. Slik slo hun effektivt det ene beinet under det som var Venstres seier i denne saken. Statsminister Erna Solberg var i går opptatt av å gi Venstre æren for gjennomslaget, men det har liten verdi når gjennomslaget kommer med et klart forbehold. Regjeringen har ikke klart å lande en løsning som er egnet til å berolige dem som heiet fra Venstres perspektiv. Det er et problem for samarbeidet, for regjeringen og ikke minst for de som frykter et massivt regjeringskvartal.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.