Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slapp julelåt timer etter «Farmen»-finalen: - Veldig problematisk

Ekspert i presseetikk mener singelslippet er problematisk for både Grøtta Grav og TV 2.

JULESANGER: «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav slapp sin julelåt bare timer etter at finalen for årets sesong gikk på tv. Eksperter er kritiske, men TV 2 sier seg ikke enig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JULESANGER: «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav slapp sin julelåt bare timer etter at finalen for årets sesong gikk på tv. Eksperter er kritiske, men TV 2 sier seg ikke enig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Søndag fikk 1 061 000 tv-seere landet rundt med seg at Eilev Bjerkelund stakk av med seieren i årets sesong av «Farmen» på TV 2.

Programleder for sesongen, som i snitt hadde 819 000 seere, var Gaute Grøtta Grav.

Mandag, bare timer etter finalen, lanserte han julelåten «Julesangen».

Ekspert i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, mener det var nøye planlagt. Det går på troverdigheten løs, mener eksperten.

Bruker mediehusets markedsverdi Bodahl-Johansen forklarer overfor Dagbladet at Grøtta Gravs singelslipp er problematisk på flere måter. Han mener den musikalske programlederen bruker sin posisjon i TV 2 til egen vinning.

- Han har bygget seg opp en posisjon gjennom TV 2 og den virksomheten han driver med der. At han dagen etter finalen velger å gi ut en singel, er utnytting av situasjonen til egen vinning, forklarer han.

Etikkeksperten mener at det i tradisjonell avisjournalistikk er tydeligere regler på hvordan rolle man har. Likevel understreker Bodahl-Johansen at siden «Farmen» er en del av TV 2, påvirker det mediehusets troverdighet.

- Jeg synes det er veldig problematisk når både journalister og andre programmedarbeidere blander roller på den måten at man i ett øyeblikk fronter mediehuset sitt, og at man i det neste promoterer egne produkter.

- Bør ikke skje Etikkeksperten mener folket lett kan oppfatte koblingen med at programlederen valgte å slippe singel bare et halvt døgn etter «Farmen»-finalen.

Han mener kanalen har en ansvar i at det ikke skjer.

- Uavhengig av hvordan dette oppfattes, bør slike koblinger unngås. TV 2 burde ha retningslinjer rundt dette og sørge for at det ikke skjer, forklarer han.

Bodahl-Johansen hevder dette går løs på kanalens troverdighet.

- Troverdigheten til TV 2 står på spill. Programlederen burde valgt å gjøre det på en annen måte. Hadde han venta litt, hadde ikke publikum umiddelbart fått tanken om at han utnytta statusen sin, forklarer han.

- Har stor verdi Ekspert i markedskommunikasjon og rektor ved Markedshøgskolen, Trond Blindheim, tror heller ikke at det var tilfeldig at låta ble lansert akkurat i dag.

Han kan ikke anslå hvor mye det er verdt konkret, men hevder Grøtta Gravs kjendisstatus bidrar mye.

- Dette har stor verdi. Både på bakgrunn av hans kjendisstatus og at mediene skriver om det. Han hadde ikke solgt noe om det ikke var for statusen hans, fastslår Blindheim.

Han mener ikke at lanseringen er problematisk, og forklarer at «han bør få synge selv om han er programleder».

- Vi liker å lese om det vi ser på tv. Kjendiser som går inn på andre markeder får som oftest solgt produktene sine. Det har en betydelig markedsverdi, understreker han.

Forbindes med jul Et annet argument som trekkes fram som salgsrelevant, er programlederens framtoning på skjermen. Hanne Kjærnes, rådgiver i PR-operatørene, mener Grøtta Grav enkelt kan forbindes med juletida.

- At flere forbinder han med kos, hygge og verdier knyttet opp mot jul gjennom arbeidet som programleder i «Farmen» er jeg ganske sikker på, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Kjærnes skriver at hun tror lanseringen var nøye planlagt opp mot programmets finale. Hun mener likevel det blir vanskelig å si noe om markedseffekten.

- Selv om programmet har hatt gode seertall å vise til gjennom sesongen blir det litt useriøst å si noe om hvilken markedsverdi dette har hatt for selve singelen. Det henger ikke direkte sammen, til tross for at Grøtta Grav har hatt en framtredende rolle i programmet, forklarer hun.

- Blander ikke roller Programansvarlig i TV 2, Kristoffer Reinsfelt, forstår seg ikke på kritikken. I en e-post til Dagbladet, via pressekontakt Alex Iversen, forklarer Reinsfelt at han mener Grøtta Grav må få ivareta sin kunstneriske virksomhet.

- På lik linje med andre artister som også arbeider som programledere, har vi respekt for at disse også kan ivareta sin kunstneriske virksomhet. Dette parallelt med at de fungerer som programledere hos oss, forklarer han.

Han trekker inn blant andre Didrik Solli Tangen og Ari Behn som eksempler. Han forklarer at de har dialog med enkelte av dem om virksomhetene deres fra tilfelle til tilfelle.

Reinsfelt mener det er uproblematisk at «Farmen»-programlederen velger å gi ut låt dagen etter finalen.

- Vi opplever ikke at han blander rollen som programleder og artist i dette tilfellet. Med dette mener vi at «Farmen» ikke inneholder referanser til Gautes julemelodi, og Gaute har ingen referanser til Farmen i sin melodi, skriver han.

Gaute Grøtta Grav har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media