Slapp start for Veum

Flott finale, langt fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det er et enormt apparat som er satt i gang når Gunnar Staalesens hardkokte krimromaner om privatdetektiven Varg Veum nå finner veien til filmen. I løpet av de neste åra slippes ikke mindre enn seks filmer, to på kino og fire på tv og dvd. Det satses stort og det satses internasjonalt.

Synd at storsatsingen får en så slapp start.

Flat

I sine bøker bruker Gunnar Staalesen Bergen til mer enn en pen kulisse. Som innfødt bergenser makter han å omgjøre miljøer og stemninger til tekst. Man kan gå så langt som å si at byen spiller en hovedrolle i hans bøker. Varg Veum er bergenser så det rekker. Et vaskeekte eksemplar som skarrer på r’ene og får tårer i «øgene» når «bauekorpset» marsjerer forbi.

I Bergen ble nyheten om at Varg Veum skulle spilles av en østlending mottatt med høylytt indignasjon. Selv om jeg er født og oppvokst mellom de syv fjell, har jeg ingen problemer med at Trond Espen Seim gestalter Varg Veum på syngende Oslo-dialekt. Det bryr meg heller ikke nevneverdig at vi blir presentert for fire sentrale figurer før det dukker opp en bergenser i «Bitre blomster». At Veum anno 2007 er ribbet for mye av det akevittbrune preget han har i Staalesens bøker, synes jeg derimot er litt leit. Likeledes at hans sivilstand er endret, og at hans trofaste gamle Toyota er byttet ut med en antakeligvis produktplassert, splitter ny SUV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer