«Debatten» på NRK

Slapp unna med faktafeil

Resett-redaktør Helge Lurås refererte feilaktig til The Washington Post som kilde, men ble ikke tatt på det av debattleder Fredrik Solvang.

KRITISERES: NRK og programleder Fredrik Solvang har fått kritikk etter at Resett-redaktør Helge Lurås ble invitert som gjest til torsdagens «Debatten». Video: NRK Vis mer
Publisert

Påstandene om at venstreekstreme antifascister i Antifa var identifisert blant Trump-mobben som stormet Den amerikanske kongressen forrige uke, er tilbakevist.

Saken ble et tema etter at aviser som The Washington Times og New York Post siterte uidentifiserte politikilder på at ansiktsgjenkjenning var brukt, og at kjente Antifa-medlemmer «var undercover» i mengden. Det viste seg at de eneste som var identifisert via ansiktsgjenkjenningen til selskapet XRVision var to nynazister.

Faktasjekknettstedet Faktisk er en av publisistene som har tatt for seg påstanden, etter at Resett-redaktør Helge Lurås gjestet «Debatten» forrige torsdag (se hele Faktisk-artikkelen i bunnen av saken).

Resett rettet opp

Samme dag publiserte Resett artikkelen «Politikilder: Antifa skal ha infiltrert Trump-demonstrasjon i Washington», skriver Faktisk:

«Både i artikkelen, og seinere gjennom redaktør Helge Lurås, henviser Resett feilaktig til The Washington Post som kilde.

- Vi refererer Washington Post hvor det står at det er to stykker. Det står i artikkelen, sa Lurås under Debatten på NRK samme kveld.

Lenken i saken går imidlertid til The Washington Times, som ikke er samme avis.

- Vi korrigerte også vår artikkel da Washington Times gjorde det, og vår endring skjedde kl. 09.38 i dag, skriver Lurås i en e-post til Faktisk.no.

- Men saken vår var basert på flere kilder. I hovedsak New York Post som siterte politikilder på tilstedeværelsen av Antifa, skriver Lurås videre.»

- Ikke for sensur

KRISE: Medprogramleder og kommentator i TV2, Eirik Bergesen, om situasjonen i USA. Vis mer

Lurås framsatte feilaktig påstanden på lufta under «Debatten», om at Resett siterte den anerkjente og seriøse avisa The Washington Post. Det ble han ikke arrestert på av «Debatten»-programleder Fredrik Solvang.

«Debatten»-seer Tore Sinding Bekkedal, som også engasjerte seg i helgens diskusjon som ledet til at Solvang valgte å fjerne sin egen Twitter-profil, mener at å invitere Helge Lurås krever ekstra årvåkenhet fra NRK.

- Dette er en prinsipiell mening fra min side. Jeg er ikke for sensur eller meningspoliti. Lurås kan ha aspekter å bidra med i enkelte debatter, men ikke i denne. Det er noen temaer der det er viktigere enn andre å unngå spredning av desinformasjon på lufta, mener Bekkedal.

- Må fortjene å være gjest

- Dette er ikke en usannhet om politiske partiers forhold til en veifinansieringspakke, men et angrep på demokratiet til Norges viktigste allierte, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg er enig i at NRK ikke kan imøtegå og faktasjekke alle påstander, men da fordrer «Debatten»-formatet at de inviterer pålitelige gjester som fortjener å være der, i kraft av et ytringsmønster som legger vekt på sannheten. Lurås gjør det motsatte, hevder Bekkedal.

Ansvarlig redaktør for Resett, Helge Lurås, svarer kort på kritikken fra Bekkedal.

- Dette er å koke suppe på en spiker. Det var New York Post og Washington Times som var kildene til Resett. At jeg på direkten kom i skade for å si «Washington Post», burde være en ikke-sak, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- En viss forståelse

Dagbladet har spurt redaktør for «Debatten», Knut Magnus Berge, om hva NRK har gjort for å rette opp i faktafeilen, samt om de har spesifikke publisistiske rutiner for å rette feile påstander i etterkant av innspilling.

- Det er riktig at det ble referert til Washington Post i en ordveksling der det riktige skulle vært Washington Times, og at dette er to vidt forskjellige publikasjoner, skriver Berge til en e-post til Dagbladet.

- Samtidig tror jeg det er en viss forståelse for at denne typen feil kan skje i direktesendinger, og vi ser at denne feilen raskt ble påpekt i medienes videre dekning av debatten. Vi har ingen rutine med å ettergå og faktasjekke alt som blir sagt i våre debatter, fortsetter Berge.

Redaktøren tror en slik rutine ville vært svært vanskelig å håndtere «i praksis».

- Vi er oss bevisst vårt ansvar og forsøker å arrestere det vi fanger opp under sending, men kan nok ikke garantere at det også i framtida vil bli sagt feil på lufta som vi ikke får korrigert, skriver Berge.

Under kan du lese artikkelen til Faktisk:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer