Slappe noveller fra Harryland

Sårt om hverdagsmennesker, men lite bevisst stilistisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Levi Henriksen tilhører den nye generasjon antiurbanistiske forfattere som, med en nesten koketterende forkjærlighet, legger handling og typer til det bondske Harryland.

Tretten fortellinger

Selv bor han betegnende nok i Elvis Presley Boulevard i Kongsvinger. Det er da også fra disse traktene - «de norske sørstater» - både debuten «Feber» og «Ned Ned Ned» er hentet. I likhet med «Feber» består også oppfølgeren av tretten fortellinger med typer som Karl på Kul'n, Einstein i hundre og Helga For Alle, danseband eller pinsemenigheten Eben Ezer.

Gode mennesker

Men dette er ikke ondskapsfull bondehumor à la Kinck, snarere litt sårt og humoristisk-patetisk om gode mennesker i en hard hverdag - der fortellingene har et moderne, nesten tabloid poeng: Faren som svikter og ikke tør møte sine barn, homsen som blir jaget ut av bygda, sjømannen som bergtas av Skrot-Willys mindreårige døtre og havner i fengsel, eller også mobbeofferet med vannhode som barmhjertigshetskveler sin egen mor. Henriksens styrke ligger utvilsomt i evnen til å skape eksemplariske typer. Dessverre svekkes «den skitne realismen» av en tendens til å overdrive handlingen inntil det meningsløse, som om Henriksen må finne på et ekstraordinært poeng for å forsvare sine fortellinger. For eksempel når han lar den arbeidsledige bli transvestitt av å vaske sin kones truser, eller et samboerpar betale hverandre med monopolpenger for å få «et ligg».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer