Slappe noveller

Humoristisk og plumpt kåserende om død, abort, skapdrankeri og tordivler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Anne B. Ragde har skrevet morobøker, erotikk, «kiosk», barnebøker, romaner og krim. Hun skriver såkalt rett fra levra, med en ujålete «trønderhumor» og et kvinneperspektiv på litt «karslig» vis.

Som i novellen «Ingen heksekunst», der en middelaldrende kvinne sitter alene på bar og drikker. Hun kommer i prat og viser seg å være dødssyk, noe hun ikke akter å fortelle sine nærmeste. Tematikken her er symptomatisk for de fleste novellene i «Fosterstilling»: menneskelige ekstremsituasjoner som død, abort og kunstig inseminasjon. Til tross for den gjenkjennelige tematikken er Ragde lite forutsigbar med et overraskende eller åpent sluttpoeng - forbundet med såkalt etiske dilemmaer, som det heter i «Verdibørsen» på P2.

Nettopp radioen er et poeng her, for flere av tekstene nærmer seg det kåserende petitaktige, humoristisk muntlige, og stilistisk blir de noe grovkornede og litt plumpe. For Ragde er en forfatter med en tendens til å bruke sterke ord: «Etter overgangsalderen har det sprutet stive mørke hår ut av haken på henne.»

Visse steder legger hun fortellingen inn i dialogene, noe som fungerer hvis en legger vekt på det som ikke sies. Men Ragde har altså en tendens til å si litt for mye, og dialogene blir stive og unaturlige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer