Slapt på morgenkvisten

NRKs «Morgennytt» i fjernsynet har fått streng behandling i denne spalten. Etter å ha fulgt med på programmet igjen de siste dagene, holder jeg fast ved kritikken.

Men først litt ros til en gammel venn: Radioen er fortsatt like viktig som tannbørsten under morgenstellet, og det er også radioen som forteller deg hva som skjer seinere på dagen. «Her og nå»-redaksjonen fikk som vanlig med seg det meste, da Thorbjørn Jagland kastet kortene.

Fjernsynets «Morgennytt» er derimot et illustrert radioprogram som går for halv maskin: tregt, kjedelig og med programledere som ikke behersker jobben de er satt til å gjøre.

Fjernsynskanalene henter nå folk fra gata når de trenger talenter til skjermen. Barneskolelærer Ingeborg Heldal har fått sommerjobb i NRKs underholdningsavdeling. Robinson-Elisa er i gang med et sjekkeprogram på TV3.

Kanskje bør NRK lete på utradisjonelle steder for å finne noen til å overta det skakkjørte morgenshowet? De profesjonelle journalistene som leder programmet i dag, behersker ikke annet enn å lese nyhetene.

Mikrofonstativ

I går fikk politikerne Øystein Djupedal og Siv Jensen holde på, uten styring. Dan Børge Akerø, som gjør comeback i NRK i morgen (og som programlederne kunne lært mye av), ble møtt med spørsmålet: - Det er lenge siden du har vært lørdagsunderholder, er det ikke det?

Dagen før hadde «Morgennytt» besøk av en av landets mektige teatersjefer, Ola B. Johannessen, og programlederne opptrådte med nærmest oppsiktsvekkende underdanighet:

- Kanskje aller først... Er du fortsatt sjef, skal du gå av, eller hvor står den saken? er første spørsmål, og teatersjefen må selv forklare det programlederne burde forklart seerne.

- Kan du fortelle oss hvorfor det har vært så mye støy rundt alt dette? fortsetter intervjuerne, og selvsagt kan teatersjefen det. Og det spørres videre:

- Hva er det konflikten egentlig har handlet om, slik som du ser det?

Og teatersjefen får snakke - uten avbrytelser - i ett og et halvt minutt, om konflikten, slik han ser det .

Ansvar

Det er sørgelig at journalister i NRK kan opptre slik. Derfor avrunder jeg med et sitat fra en gammel lærebok:

«Journalisten har ansvar for de opplysninger og de utsagn som kommer fram i intervjuet. Gale opplysninger, injurierende utsagn eller bevisst fordreining av fakta faller tilbake på journalisten.»

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 510362005


Varnish cache server