Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om filmbrev: - Ikke svar eller betal

Forbrukerrådet advarer folk mot å gå på limpinnen.

SUPERHELT: Spiderman fra siste «Avengers»-film. Bildet er brukt som illustrasjon. Foto: Marvel
SUPERHELT: Spiderman fra siste «Avengers»-film. Bildet er brukt som illustrasjon. Foto: Marvel Vis mer

Et brev med krav om erstatning for ulovlig nedlasting av film og bilder er blitt sendt til mottakere over hele Norge.

I en pressemelding fra Forbrukerrådet vises det til et brev med en avsender som omtaler seg selv som advokatfirmaet Hengeler & Latham. I brevet kreves mottakeren for 3.770 kroner som kompensasjon for angivelige brudd på åndsverkloven.

SVINDELBREV: Forbrukerrådet advarer mot å etterfølge instruksjonene i dette brevet. Skriver er sendt til mottakere over hele Norge. Foto: Forbrukerrådet
SVINDELBREV: Forbrukerrådet advarer mot å etterfølge instruksjonene i dette brevet. Skriver er sendt til mottakere over hele Norge. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Hvis ikke kravet innfris innen sju dager, truer avsenderen med å gå til sak.

- Ikke svar eller betal brevet, men send en kopi av brevet til din politiet der du bor. Du innrømmer ikke ulovlig nedlasting av den grunn, slik at du har ikke ingenting å frykte, sier Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

- De har ikke nok

- Den som har et krav mot noen har bevisbyrden. Det betyr at de må bevise at du har gjort noe ulovlig. Det er ikke nok å vise til at filmen er blitt ulovlig lastet ned på en IP-adresse du eier eller en wifi-sone som du har kryptert med passord, fortsetter Høst i pressemeldingen.

Saken er anmeldt og politiet jobber med å kartlegge spredningen av brevene. Økokrim har overfor NRK omtalt brevet som et forsøk på svindel.

Samtidig har politiet flere steder gått ut med advarsler.

- For det første er denne typen lovbrudd noe som skal etterforskes av politiet, og ikke noe et privat selskap kan kreve inn. For det andre er firmaet relativt nystartet. Hjemmesiden er bare en forside uten noen annen informasjon enn det som står i brevet, sa politiførstebetjent Kjell Magne Barsnes ved Florø politistasjon til NRK i forrige uke.

Hollywood på jakt

Kanalen har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med Hengeler & Latham, uten å få svar.

Det finnes også advokatfirmaer som jobber på vegne av ekte Hollywood-selskaper. I fjor skrev Dagbladet om det danske advokatfirmaet Njord Law Firm, som brukte brev til å kreve inn penger for ulovlig nedlasting av filmen «London has fallen».

Jesper Brogaard Clausen i Njord Law Firm fortalte da at de bruker følgende metode for å få tak i informasjon om hvem som gjemmer seg bak norske IP-adresser:

  • På oppdrag fra Nu Image/Millennium Films, som bruker egne overvåkningsystemer, får de opplysninger om IP-adresser som står bak ulovlige nedlastinger av bestemte filmtitler.
  • Deretter går de til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og ber om tillatelse og godkjenning til å hente ut nødvendig informasjon fra norske teleselskaper.
  • Får de godkjenning ber de retten om å sikre at teleselskapet ikke sletter IP-informasjonen, slik de plikter å gjøre over en viss tidsperiode.
  • En ny dommer avgjør om teleselskapene skal utlevere personopplysningene.
  • Njord Law opplyser også at de bruker åpen informasjon fra sosiale medier til personkartlegging og identifisering.

Forbrukerrådet frarådet også da nordmenn å betale kravet fra Njord Law Firm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media