Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om skattesaker

Skatteekspert frykter politiet overser dokumenter i etterforskningen.

BLE ANMELDT: Skatt Øst anmeldte Odd Nerdrum. Han ble seinere dømt for grovt skattesvik til nesten tre år i fengsel. Dommen er nå anket til Høyesterett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BLE ANMELDT: Skatt Øst anmeldte Odd Nerdrum. Han ble seinere dømt for grovt skattesvik til nesten tre år i fengsel. Dommen er nå anket til Høyesterett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Nerdrum-saken inneholder tilsynelatende så markerte avvik fra hva som er naturlig å forvente i en straffeskattesak, at en kan frykte at vi her ser konturene av en systemsvikt, og ikke bare et "arbeidsuhell", sier Hugo P. Matre, skatterettsekspert i advokatfirmaet Schjødt.
 
1. januar 2008 startet Skatteetaten sin største omorganisering noensinne. Fra 2007 til 2009 økte blant annet antall ansatte på skattekrim fra 63 til 148.
 
- Det er et problem at politiet ikke er tilført tilsvarende ressurser til oppfølgning av alle de nye sakene som skattekrimenhetene generer. Det leder til frustrasjon både hos skattekontorene og hos politiet, sier Matre.

- Begrensete ressurser Også skatteetaten innser denne utfordringen. I sin evaluering av reformen fra 2010, skriver de følgende om samarbeidet med politiet:
 
«Vår organisering med klarere satsing mot økonomiske kriminalitet har vært en driver i dette samarbeidet. Politiets ressurser på dette området er imidlertid begrenset.»

2. oktober 2009 anmeldte skatteetaten Odd Nerdrum for grovt skattesvik, og politiet startet sin etterforskning av kunstneren. Resultatet ble at Nerdrum fikk nesten tre år i fengsel, en dom Høyesterett nå skal vurdere. Dagbladet har sporet opp en rekke dokumenter som aldri ble lagt fram i retten, og eksperter mener papirene kan tyde på at dommen mot Nerdrum er for streng.

- Dokumenter kan overses
Matre forteller at den økte aktivitet fra skatteetaten kan føre til at saker blir presset gjennom etterforskningen uten grundig nok behandling.
 
- Jeg kjenner ikke detaljene i Nerdrum-saken, men generelt kan det bemerkes at presset på å få sakene unna, kan lede til at materiale overses eller underkastes for liten oppmerksomhet.
 
En annen konsekvens av ubalansen i kompetanse og bemanning, er at skattekontorene involverer seg i politiets etterforskning, mener Matre.

- Vi ser at ansatte hos skattekontoret nærmest driver frem sakene på politiets vegne uten den etterforskningskompetanse politiet og påtalemyndigheten besitter, sier han.

- Bedre rustet Leder for finans- og miljøkrimseksjonen i oslopolitiet, Gro Smogeli, bekrefter at det er et misforhold mellom ressursene i skatteetaten og politiet. Dette har vært påpekt av flere aktører i Justissektoren over flere år.

- Vi i Oslo er rimelig godt rustet, men inntrykket er at skatteetaten er enda bedre rustet.

Likevel avviser Smogeli at skatteetaten dermed driver frem sakene på politiets vegne.

- SYSTEMSVIKT: Skatterettsekspert  Hugo P. Matre er kritisk til manglende ressurser i politiet. Foto: Eivind Senneset
- SYSTEMSVIKT: Skatterettsekspert Hugo P. Matre er kritisk til manglende ressurser i politiet. Foto: Eivind Senneset Vis mer

- Vi gjør vår egen etterforskning med egne avhør og har stort fokus på den bevisvurdering straffeprosesslov og påtaleinstruksen pålegger oss. Derfor har vi også hatt mange friske diskusjoner med skatteetaten i enkeltsaker, sier Smogeli.

- Kan ressursmangel føre til at dokumenter blir oversett?

- Jeg kan ikke svare for andre politidistrikt, men her i Oslo jobber vi grundig med bevisvurderingen i alle enkeltsaker vi beslutter å etterforske og iretteføre, da selvfølgelig i samarbeid med Skatteetaten. Dette er også situasjonen i Nerdrum-saken. Han er dømt i to rettsinstanser, og jeg har tiltro til den prosessen, sier Smogeli.

- Godt samarbeid Skatteetaten kan ikke kommentere Nerdrum-saken, men bekrefter at de opplever at det er ulik kapasitet innenfor de ulike politidistriktene.

- Skatteetaten samarbeider godt med politiet, men vi etterforsker ikke. Vårt arbeid er å forberede eventuelle saker som vi vurderer gir et grunnlag for en anmeldelse. Deretter overtar politiet og starter eventuell etterforskning, som de leder i sin helhet, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Skatteetaten bidrar i tillegg med sin kompetanse og bistandsrevisorer i den videre etterforskningen.

- Denne ordningen har vist seg å fungere godt og vi ser det slik at samfunnet er avhengig av at skattemyndighetene og politiet samarbeider godt på skatte- og avgiftsområdet, sier Kristensen.

• Les alt om Nerdrum-saken her.