Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slår an i Hollywood

Den norske filmregissøren Harald Zwart jubler etter at det prestisjefylte filmbladet Variety i USA har utropt ham til én av ti regissører de har tro på. - Det betyr mye at de har lagt merke til meg blant alle de håpefulle regissørene som kommer til Hollywood, sier Harald.

Det er selve guttedrømmen som har gått i oppfyllelse for Harald.

- Jeg har visst siden jeg var tolv år at så snart de ringer fra Hollywood, så reiser jeg straks. Og det tok faktisk bare noen uker fra de ringte til både jeg og kona var på plass her. Nå har jeg nok å gjøre med reklamefilmer, og kanskje blir det en spillefilm til slutt. Akkurat det har jeg et veldig avslappet forhold til.

«Titanic»-parodi

Harald Zwart forlot den norske filmbransjen til fordel for Hollywood i fjor, etter suksessen med filmen «Hamilton». Han fikk tilbud fra flere filmselskaper der borte, og valgte katastrofeparodien «Disaster Area» på 20th Century Fox.
- Den blir det ingenting av. Det var litt trist å begrave den etter tre måneders arbeid, men jeg har skjønt at sånn er det her. Jeg er blitt litt kynisk.

Nå lager Harald reklamefilm, også har han kontrakt med New Line om å regissere «Gigantic».

- Det er en parodi på «Titanic», men det er slett ikke sikkert at den heller blir realisert. Det vet jeg ikke før jeg står i klipperommet.

Stortrives

Selv om Harald har emigrert til filmens Mekka, har han ikke brent alle broer til den norske filmbransjen.

- Jeg har fortsatt lyst til å lage «Seksognitti», som jeg også har skrevet manus til. Det er en komedie om spritsmugling i Fredrikstad, men vi fikk ikke støtte til å lage den. Jeg kommer hjem med én gang, jeg, hvis vi får støtte, og hvis jeg har tid, fastslår han.

- Hva mener du om rapporten som foreslår å legge ned Norsk Film?
- Det er litt vel drastisk, synes jeg. Men problemet i Norge er at man trenger ikke være flink for å få lov til å lage film. Har du laget én dårlig film, så kan du få støtte igjen og igjen. Det er det som er så merkverdig. Sånn er det ikke her borte. Du kan drikke rødvin med så mange av de riktige menneskene du vil, men det hjelper ikke hvis du ikke er flink. Jeg synes uttrykket «it's not what you know, but who you know» passer bedre i Norge enn i Hollywood, sier Harald.

StortrivesSammen med kona Veslemøy Ruud bor han i en leilighet like ved stranda i Los Angeles.
- Jeg stortrives. Akkurat nå står jeg i t-skjorte og shorts hos Universal Studios, hvor vi skal filme en reklamefilm neste uke. Sola steiker, og Steven Spielberg har kontor 30 meter borti her. Så det er litt annerledes enn hjemme i Oslo, ja.

BLIR LAGT MERKE TIL: Hollywood er i ferd med å virkelig få opp øynene for den norske regissøren Harald Zwart.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling