DAB-radio: Neste år stenger de nasjonale radiokanalene og de kommersielle kanalene i storbyene sine FM-sendinger. Foto: Spitta + Hellwig
<div><br><div><br></div></div>
DAB-radio: Neste år stenger de nasjonale radiokanalene og de kommersielle kanalene i storbyene sine FM-sendinger. Foto: Spitta + Hellwig


Vis mer

Slår DAB-alarm: - Mister værmeldinga

Turistforeningen er redd for at folk på fjellet og langs kysten mister værmeldinga når FM-nettet slokkes.


(Dagbladet): - Vi har kjøpt oss en ordentlig DAB+-radio til bruk i seilebåten. I år har vi seilt nedover kysten på Sørlandet, men det har ikke vært mulig å få inn noe DAB-signal. FM har vi selvfølgelig fått inn. Vi har ikke vært langt ute på havet, men i havnene rundt Lyngør og Kragerø. For oss er det helt avgjørende å få inn værmeldingen, men det var ikke noe signal, forteller Tor-Herman Næss.

Næss har i mange år vært turleder for Turistforeningen, og han er en av mange som er bekymret for dem mye omtalte overgangen fra FM-radio til DAB.

- Etter endt seiltur dro vi på hytta i Hallingdal, og her får vi ikke inn DAB-radio her heller, sier han.

FÅR IKKE INN DAB: Tor-Herman Næss får ikke inn DAB-radio i båten eller på hytta. Foto: Privat
FÅR IKKE INN DAB: Tor-Herman Næss får ikke inn DAB-radio i båten eller på hytta. Foto: Privat Vis mer

- Viktig med værmelding:

- For oss er det viktig at folk får høre værmeldingen. Vi ser at det med DAB blir dårligere dekning der det er lite folk og at DAB i hovedsak er innrettet der folk bor. I hovedsak foregår vårt arbeid i fjellet, men vi har også flere fyr og padleutleie, sier Jan Erik Reiten, leder for avdelingen hytter og ruter i DNT.

Han fortsetter:

- Det store bildet er at folk orienterer seg på telefon, men der dette ikke er mulig er det viktig med tilgang på værmelding via radio. Vi ser også at DAB-radioer bruker langt mer strøm enn en FM-radio og at batteriene må byttes ofte.

Reiten forteller at DNT tidligere har tatt med seg NRK for å vise hvordan DAB-dekningen er rundt turisthyttene i fjellet.

- Jeg har forstått det sånn at DAB-nettet stor sett er ferdig utbygd, men at det enkelte steder skal suppleres langs veiene. Men langt inne i fjellet, der det i dag er dårlig FM-dekning, blir det ikke DAB-dekning, sier Reiten.

Må stilles inn

Øyvind Vasaasen er hovedansvarlig for digitalisering av radio i NRK. Han forklarer at man må søke på kanaler for å få DAB-radioene til å virke.

- Det er med en DAB-radio, som med en FM-radio; man er nødt til å søke opp kanalene på nytt når man kommer til nye områder. I tilfelle med Kragerø og Lyngør er nok ikke dette gjort, og man får dermed ikke inn kanalene, sier Øyvind Vasaasen.

Han legger til at det er en egen DAB-sender inne i Kragerø og at det derfor skal være godt DAB-signal i området. Når det gjelder Hallingdal er han litt mer usikker og må vite mer presist hvor hytta ligger for å kunne si om det er dekning.

- Nå virker det som det er usikkert med dekning i Hallingdal generelt, sier han.

Avsluttes i 2017

Det var i 2015 at daværende kulturministers Toril Widvey og et bredt Storting bestemte at FM-nettet skal erstattes med DAB. Frp var eneste parti som ikke stilte seg bak avgjørelsen.

NRK avslutter sine FM-sendinger i 2017, men en undersøkelse Dagbladet har utført viser at et overveldende flertall av folket er sterkt imot slukkingen av FM-nettet og overgangen til DAB-radio.

LES MER: Alt du må vite om DAB og slukking av FM-nettet.

I mai i år skrev avisa Nordlys at NRK enda ikke har testet DAB-dekningen til sjøs på samme måte som på land. Norges Fiskarlag har krevd at slukkingen av FM-båndet utsettes på grunn av dette.

- Dekningen skal være god nok nå, men vi jobber fortsatt med å bygge ut og fylle på sendere fram til slukkingen i 2017. I løpet av høsten og fram mot nyttår skal det settes opp rundt 100 sendere. Enkelte som opplever dårlig dekning nå hører på feil frekvens, sier NRKs distribusjonssjef, Bjarne Andre Myklebust.

- Grense for hvor langt vi kan bygge ut

Vasaasen oppplyser om at NRK har godt kontakt med Turistforeningen og følger opp der de får vite at det ikke er dekning.

- Hvis det er områder der det er FM-dekning i dag, som ikke får DAB så forstår vi at dette er frustrerende. Men det er en grense for hvor langt vi kan bygge ut, og når det gjelder hyttedekningen så gjør vi så godt vi kan. Men det er verdt å legge til at alle NRKs radiokanaler er tilgjengelig via TV, sier Vasaasen.

NRK har i hele sommer informert om det digitale radioskiftet, og vil fortsette å informere om dette fram til overgangen i 2017.

-Vi har et stort ansvar i å informere folk om dette og er forberedt på stor pågang fra publikum, sier Vasaasen.